FÖLJ TALANGERNA PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM

Blogg

0

Fullspäckad träff för ATG Hopp & Talangerna

Andra träffen för ryttarna i ATG Hopp & Talang bestod av två sedvanligt intensiva dagar. Den här gången var det juridik och avtalssnack, tips för hur man tränar hästen hållbart och mediaträning dag ett. Dag två bjöd på hovslagarföreläsning, fystester och praktiska övningar i posturologi.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar om att ge ett antal talangfulla ryttare verktyg, kunskap och inspiration som ger dem bästa tänkbara förutsättningar att uppnå sina drömmars mål.

– Vi hoppas och tror att de här ryttarna kommer vara kvar länge i sporten, och syftet med utvecklingsprogrammen är att ge dem en skjuts i rätt riktning i deras satsningar, säger Daniel Bergqvist som är ansvarig för ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att under ett sådant här år väcks många tankar som kan initiera en hel del förändringar i ryttarnas upplägg och satsningar, och i samband med det kan resultaten tendera att försämras något. Med det i åtanke ligger de första träffarna under hösten, för att ge ryttarna möjlighet att börja skruva på sina upplägg under den lugnare vinterperioden.
– Sedan första träffen har jag egentligen inte haft så mycket tid att jobba med de delar vi fick med oss där och då, men nu ser jag fram emot att börja nyttja mina medel och göra vissa förändringar, säger fälttävlansryttaren Hanna Berg som kom direkt från prispallen i Polen till träffen på Solvalla.

Hela världen gungar
En av experterna som brukar ge ryttarna en hel del aha-upplevelser, är den norska veterinären Maria Therese Engell som har doktorerat i hur ryttarens sits och balans påverkar hästens rörelsemönster. Maria Therese föreläser i utvecklingsprogrammen på såväl nivå 3 som nivå 4 kring posturologi (kroppskontroll), biomekanik, motorisk kontroll och motorisk inlärning. Ryttarna i ATG Hopp & Talang får dessutom göra en hel del praktiska övningar på en balansmatta som sätter hela världen i gungning. Åtminstone kan det kännas så till en början.
– Jag har ganska lätt för att sitta kvar på hästar som far runt en hel del, men jag insåg efter att ha stått och blundat på balansmattan att jag behöver jobba en del med min egen balans, konstaterade Sissela Smith efter att ha drillats av Maria Therese i konsten att stå i balans på mattan. Vilket helt klart är lättare sagt än gjort.

Utöver årets gäng var ATGs två parastipendiater, Anita Johnsson och Carolin Rutberg, på plats och tog del av vissa föreläsningar, och både Erika Andersson och Christoffer Forsberg från föregående år tog sig till Solvalla för att lyssna på Maria Therese Engells föreläsning och guidas genom hennes praktiska övningar på balansmattan.
– Jag har ju haft förmånen att vara i Norge hos Maria Therese och även varit med när hon varit i Sverige vid ett tillfälle, och jag har fått otroligt bra hjälp som jag sakta med säkert börjar kunna se effekten av även när jag rider, berättar Erika. Det är fortfarande en utmaning att få till det i de lite svårare rörelserna, men det kommer.

Nu kommer ryttarna att få åka hem och smälta alla intryck och idéer för att tillsammans med sina mentorer börjar kika på hur de ska gå vidare och vad de ska jobba specifikt med under vintern. Till Ryttargalan samlas de igen, sedan siktar vi på att få till en tredje träff i början av nästa år.

0

Mentorernas medskick

I samband med första träffen gav Jens Fredricson och Göran ”Yogi” Breisner de sex färska ATG Hopp & Talangerna ett par medskick. Klokheter väl värda att sprida vidare 🙂

  1. Utbildning handlar om repetition. Många repetitioner. Och det handlar om att träna på rätt saker. Identifiera vad du behöver träna på för att kunna få lite bättre poäng, rida lite snabbare, lite mer felfritt och börja sedan att träna smart och fokuserat. Sätt upp ett system där du kan göra dig själv bättre.
  2. En nyckelfaktor för att lyckas är att du mår bra. Att du äter, sover, tränar och inte har en massa konflikter runt omkring dig. Backa inte undan för känslorna utan lägg korten på bordet. Det lönar sig i längden.
  3. En vana sitter hårt, när en vana väl satt sig är den svår att bryta. Det är en anledning till varför tränare behövs – för att hjälpa dig att inte fastna i dåliga vanor, och hjälpa till att eventuellt bryta dina ovanor. För att över huvud taget kunna göra en förändring, behöver du börja med att identifiera vilka ovanor du har.
  4. Du är ditt eget skyltfönster, så fundera på hur du möter omvärlden. Du väljer själv hur du uppför dig och hur du agerar i olika situationer. Le och se glad ut, även i de fall där du är missnöjd. Underskatta inte hur mycket ditt sätt att agera, påverkar ditt varumärke.
0

Talang på travskola

Dressyrryttaren Isabelle Serrander har precis checkat ut från ATG Hopp & Talang, där hon fått möjlighet att vässa sin elitsatsning med stöd av bland annat Louise ”Lussan” Nathhorst. Inom ramen för satsningen brukar vi även bjuda in till lite olika travevenemang, och Isabelle tog chansen och åkte till Elitloppet – en resa som lett in henne på ytterligare en hästbana.

– Min bästa kompis Isabelle Velander har jobbat som travskoleansvarig på Bergsåker och tillsammans med henne åkte jag till i Elitloppet i år.  Väl där bestämde vi att jag skulle hoppa på travskolekursen som skulle starta nu till hösten.

Sagt och gjort. Nu är dressyrtalangen även elev i travskolan, där köra häst står på schemat under höstens kurs.

– Vid andra träffen var det första gången i vagnen. Det är många nya saker att tänka på även om signalerna till hästarna är ganska lika. Det jag tänkte på första gången är att de har ett sådant säkerhetstänk i allt de gör med hästarna och utrustningen de använder. Det var en lite annan bild än vad jag fått för mig…

Så, vad har du för travdrömmar för framtiden? 
– Det skulle vara sjukt roligt att ha ett riktigt upploppsfoto med mig själv som kusk på, så det ska jag ha innan jag lägger den här karriären åt sidan 😂

Kan det rentav bli travhäst i framtiden?
– Om en travhäst kommer in i stallet hemma i Bergeforsen är inte helt orimligt när jag lärt mig lite mer… Om inte annat har jag redan fått erbjudande om delägarskap, så travhäst kanske det blir hur som.

Följ Isabelle och hennes hästar på Instagram @iserrander

Här kan du se filmen från finalträffen för ATG Hopp & Talang 2016/2017 

0

Nya ansikten i ATG Hopp & Talang

Den här veckan har sex satsande, ambitiösa ryttare tagit klivet in i en purfärsk omgång av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med fokus på deltagarnas sportsatsningar, möte med mentorer och lite bättre koll på läget när det gäller både kropp och knopp, har stått på schemat.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar mycket om att deltagarna ska få möjlighet att lyfta sina sportsatsningar genom ökad medvetenhet om de delar och detaljer som bör utvecklas för att komma ett steg närmare drömmen om mästerskap och medaljer. Under året är det främst fokus på de avsuttna områdena som ryms i en satsning, och ryttarna erbjuds stöd av flera experter inom olika relevanta delar och områden. När det gäller själva upplägget kring tränings- och tävlingsplanering, är det främst programmets tre mentorer som spelar roll.

Hoppryttarna Sissela Smith och Matilda Pettersson har Jens Fredricson som resurs, dressyrryttarna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd guidas av Louise ”Lussan” Nathhorst och fälttävlansryttarna Ebba Adnervik och Hanna Berg får stöd av Göran ”Yogi” Breisner, ny för året i rollen som mentor i ATG Hopp & Talang.
– Under det här året kommer jag att jobba för att mina två ryttare lämnar programmet med en verktygslåda fylld av verktyg, svarar Yogi på frågan vad han har för målsättning med sitt engagemang i satsningen.

Under första dagen fick ryttarna möjlighet att sitta ner med sina mentorer i enskilda samtal, dessutom hade Jens en dragning för hela gruppen där han tryckte på hur viktigt det är att använda sin plats i satsningen smart.
– Ni är inte här för att visa upp hur duktiga ni är, ni blir vare sig betygssatta eller uttagna, utan det här året handlar uteslutande om er egen utveckling. Våga lyfta fram era svagheter och jobba med dem. Använd den här möjligheten. Använd oss.

Deltagarna i ATG Hopp & Talang får kunskap och inspiration i samband med de fyra avsuttna träffarna, men i övrigt styrs upplägget helt utifrån de behov som ryttarna identifierar tillsammans med resursteamet och mentorerna. Vad man väljer att fylla tiden mellan träffarna med, är helt enkelt upp till var och en. Individuella behov och eget ansvar är satsningens melodi.
–  Vi kan hjälpa er och supportera er, men det är ni som äger er satsning. Det är upp till er vad ni gör av de verktyg som ni får med er under året, förtydligade Anna-Clara Pettersson, som jobbar med att koordinera satsningen.

Om första dagen på Hästsportens Hus handlade om att börja inventera ryttarnas sportsatsningar, handlade dag två på Bosön om att bli mer medvetna om den egna kroppen. Mat med Emma Lindblom, fysträning med Moa Grödinger och rörelseanalys med Bosöns sjukgymnaster Linda och Tina.

– Min vänstersida är mycket svagare än min högersida, så att börja träna för att bli mer liksidig vill jag prioritera och komma igång med redan i höst, konstaterade Sissela Smith.
Även dressyrryttarna tillika de färska EM-bronsmedaljörerna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd, har siktet inställt på att ta hjälp med fysträningen.
– Jag behöver hitta någon som hjälper mig att träna rätt, och dessutom har jag svårt att motivera mig att gå ut och springa, så det är också något jag behöver få hjälp att komma igång med, menar Josefin.

Nästa träff för ryttarna i ATG Hopp & Talang 2017/2018 blir i mitten av oktober.

0

Fullspäckad finalträff i ATG Hopp & Talang

”Konsten att tävla på topp” var temat för den fjärde och sista träffen för årets upplaga av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med trav hos Mattias Djuse, fysprofilen, studiebesök på Lövsta och mentalt snack med Johan Plate. För att nämna en del.  

Dag ett drog igång med provkörning av travhästar hos Mattias Djuse, en av landets unga och framgångsrika tränare som har sin rörelse på Sisyfos utanför Märsta. För dagen stod Mattias på backen och handleden i bandage. Bakom hästarna för att guida ryttarna rätt runt travbanan satt i stället lärlingarna Mads H Nielsen och Oskar Kylin Blom. Och ryttarna fick med beröm godkänt.
– De skötte sig riktigt bra, hoppas att de tyckte att det var roligt också, sa Mads när alla hade fått testa på att hålla i tömmarna.

När ryttarna hade klivit ur kördressarna bar det av till Lövsta, där Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise ”Lussan” Nathhorst mötte upp och guidade runt oss på den makalöst fina – men framförallt smarta – anläggningen. Med stor entusiasm beskrev Tinne tankarna bakom många av de finesser som gör stallet både hållbart, hästvänligt och lättarbetat. Dyra materialval och lyxiga finesser i all ära – men i grund och botten är det främst bra idéer, väl värda att kopiera.

Ryttare är idrottare. Inom ramen för ATG Hopp & Talang är det stort fokus på ryttaren. Den här sista träffen rymde även individuell uppföljning av ryttarnas kost, ett pass med Johan Plate där han väckte tankar kring konsten att prestera som bäst när det gäller som mest och fysprofilen. Dressyrryttaren Erika Andersson imponerade stort med sin styrka och snabbhet – men framförallt med den utveckling som hon gjort inom i stort sett alla delar som ingåri fysprofilen.
– Det känns riktigt bra att den träning jag lagt ner sedan vi började, även visar sig i resultatet, sa Erika.

Det här var den sista träffen – men stödet och det individuella arbetet fortsätter fram till september, då ett nytt gäng ryttare tar plats i nästa omgång av ATG Hopp & Talang.

0

Erika på banan

I helgen var det första kvalet till Lövsta Future Challenge, och Erika Andersson var på plats på Strömsholm för att tävla. Det var första starten sedan i augusti, och procenten blev inte vad hon hade hoppats på. Vad var det som spökade, tror du?

– Jag fick problem framförallt med bytena. Med lite distans har jag kommit fram till att han har blivit lite känsligare senaste halvåret, och då när jag la på mina tävlingssporrar blev det lite för mycket, så han bytte lite som han ville och inte på mina hjälper. Där rasade procenten ordentligt. Däremot fick vi bättre betalt för både piaffen och passagen som vi haft lite svårt med tidigare, så jag försöker fokusera på det och tagga inför nästa kval.

Nästa kval till Lövsta Future Challenge är i Lidköping. Fram till dess är det träning som gäller. För bara ett par månader sedan gick Erikas flyttlass ner från Uppsala till Skåne, och det har blivit en del förändringar för både henne själv och hästarna.

– Jag har nytt jobb, nytt boende, nytt stall och dessutom har jag försökt hitta en tränare som jag trivs med. Hitintills har det blivit fyra olika tränare, och den jag fastnat för är Cilla Kristoffersen, som Lussan tipsade mig om. Kruxet är att hon bor 1,5 timme från mig, men vi ska försöka få till någon vettig regelbundenhet. Kan jag rida för henne varannan eller var tredje vecka skulle det vara bra. Sedan har jag även Elisabeth Lundholm på närmare avstånd, så min tanke är att kombinera dem båda, säger Erika. Jag har börjat hitta lösningar och en början på en plan. Jag har en bra magkänsla.

0

2017 års parastipendiater i ATG Hopp & Talang

Anita Johnsson och Carolin Rutberg är de två pararyttare får såväl stöd av resursteamet i ATG Hopp & Talang, mentorskap och 50 000 kronor för att vässa sina sportsatsningar.

I rollen som förbundssponsor till Svenska Ridsportförbundet har ATG störst fokus på ryttarutveckling. ATG Hopp & Talang, förbundets utvecklingsprogram för ryttare med mästerskap i sikte, är inne på tredje året och i satsningen ryms två hoppryttare, två fälttävlansryttare och två dressyrryttare. Dessutom har satsningen utökats sedan i fjol, med ett stipendium för pararyttare.

– Vi vet att hästar är bra för såväl habilitering som rehabilitering, men ridsporten är även en fantastisk sport för ryttare med någon form av funktionsnedsättning. Därför vill vi gärna vara med och bidra till att ryttare med stora drömmar får lite extra stöd i sina sportsatsningar, säger Maria Guggenberger som är sponsorchef på ATG.

Årets stipendiater
Anita Johnsson, Laholm, skadade fjärde ryggkotan för 27 år sedan och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. Hon började rida för rekreation, men de senaste tio åren har Anita tävlat internationellt och vid flera tillfällen har hon representerat Sverige vid mästerskap. Bland annat var Anita med och tävlade för Sverige i Rio där det blev tre åttondeplatser och hon är för närvarande på plats 40 på världsrankingen av alla para-dressyrekipage.
– Mitt mål är att hålla mig kvar där och gärna klättra ytterligare tio placeringar med sikte på att bli uttagen att rida Paralympics i Tokyo 2020.

För året är siktet inställt på individuella medaljer NM och även på EM. Carolin Rutberg, Nynäshamn, har ridit sedan hon var sju år, första hästen stod i stallet när hon var fjorton och sedan dess har hästarna funnits vid hennes sida. På hösten 2003 fick Carolin diagnosen MS, men det var inte förrän ett par år senare som hon gjorde klassificeringen för att kunna tävla paradressyr.
– Efter graderingen öppnades en ny värld för mig och jag fick använda mina hjälpmedel tack vare dispenser på ”vanlig” tävling.
Tävlandet tog fart och placeringarna började trilla in. Idag rider Carolin som en grad 3 (innan förändringen i graderna, grad 2) och har samlat rosetter från världens alla hörn.
– Förutom ett trevligt idrottande och motion, har träningen och tävlandet en stor positiv effekt på min hälsa. Konsekvenserna av min sjukdom minskar genom att jag förbättrar min balans och gångförmåga, normaliserar muskelspänningar, får medveten närvaro och avslappning, rörelseglädje, sociala kontakter, stärkt självkänsla och ökad livskvalitet.

Carolin och Anita kommer utöver det individuella stödet, även att bjudas med att delta vid utvalda delar av ATG Hopp & Talangs avsuttna träffar, och även ha möjlighet att närvara på de träffar som arrangeras inom ramen för Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam.

0

Ny häst till Malin

Hemma i stallet är stjärnorna familjens egna uppfödningar Allan V, morgondagens stjärna, och vinnaren i Breeders Trophy 2016 för 6-åriga fälttävlanshästar, Agaton V. Snart får de sällskap av Golden Midnight, en fälttävlanshäst på god väg mot trestjärnig klass.

Under de närmaste två åren ska Golden Midnight, eller GM som han kallas till vardags, matchas upp i de stora klasserna av Malin. Avtalet sträcker sig två år fram i tiden, med ambitionen att förlängas ytterligare.
– Det här känns verkligen hur bra som helst. Jag hade tänkt sälja några av mina yngre fina hästar, för att ha möjlighet att köpa en lite mer etablerad häst – men den här lösningen är ännu bättre. Att GM dessutom är lite av en drömhäst för mig, gör inte saken sämre, säger Malin när vi hörs på telefon.

Planen är att Allan och GM ska komma igång och gå lite trestjärniga ganska tidigt på den kommande säsongen. Med Allan V är siktet inställt på EM i sommar, medan GM ska få året på sig att etablera sig i trestjärnig klass.
– Han hoppar väldigt bra, men behöver utveckla dressyren. Själv har jag en termin kvar i Uppsala så tanken är att ta upp Allan och GM hit under våren, men till sommaren blir det nog hem en vända till Skåne. Sedan får vi se vad som händer, på sikt ska jag försöka starta upp en egen verksamhet.

Vi håller ögonen på Malin och hennes hästar och önskar henne lycka till!

 

0

Grattis till landslagsplatserna

Både Therese Viklund och Christoffer Forsberg tar plats i fälttävlanslandslagets B-trupp, och deras mentor i ATG Hopp & Talang, Sara Algotsson Ostholt, är en av två ryttare i A-truppen.

– Det kom lite som ett överraskning eftersom båda hästarna är ganska gröna. De har bara gjort varsin start i trestjärnig klass, säger Therese när vi ringer upp för att gratulera. 

Vad innebär landslagsplatsen konkret?
– I första hand att jag får plats på landslagsträningarna. Vi kommer att ha en avsutten träff i Malmö redan i januari och två uppsuttna träningar i februari.

Hur ser den närmaste planen ut för dig?
– Nu har vinterträningen smugit igång med Diabolique och Viscera, medan de yngre ska få lite semester.

Vad ska du göra härnäst inom ramen för ATG Hopp & Talang?
– Tanken är att jag ska åka ner och träna terräng hos Sara i februari, mars – innan säsongen drar igång. Då åker jag ner med fyra hästar för att få lite intensiv träning.

Och planen för tävlingssäsongen?
– Diabolique och Viscera går först en tvåstjärnig tävling, sedan ska de gå trestjärniga är det tänkt. EM finns i bakhuvudet, men om jag känner att de behöver mer tid på sig får det bli så. De är bara åtta år, så det är ingen brådska.

Stort grattis till alla som tagit plats i landslaget – och lite extra stort grattis till Malin Josefsson och Sandra Gustafsson, som ingick i ATG Hopp & Talang 2015/2016

0

Massor av ryttarutveckling

Den här veckan pågår flera träffar inom ramen för Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Avsuttet som uppsuttet och runt om i landet.

I år har 14 av 19 distrikt fått godkänt för att kunna genomföra satsningar inom ramen för ryttarutveckling (nivå 2 i ridsportens utvecklingsmodell). Med fokus på helheten läggs en bra grund för ryttarna att utvecklas och på sikt även söka sig vidare till Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram.

När det gäller de centrala satsningarna finns det två nivåer. I dagarna pågår den andra träffen för både Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, och ATG Hopp & Talang, som är förbundets utvecklingsprogram på nivå 4. De närmare fyrtio ryttarna på nivå 3 är uppdelade i två grupper och tre discipliner. Den ena halvan har sin träff på Flyinge medan den andra halvan håller till på Strömsholm. Under måndagen var det fälttävlansryttarna som blev drillade av självaste professor Jönsson – lika engagerad som alltid när det gäller att förmedla ridningens ädla konst. På bilden är det Aminda Ingulfson som får några extra medskick efter passet.

img_2598

För de sex ryttarna i ATG Hopp & Talang, är det som alltid en träff utan häst, och temat för dagarna två är ”Hållbar satsning”. Platsen är Hästsportens Hus, Solvalla, och på agendan står kostföreläsning och fystester dag ett, och hållbar träning av sporthästen samt vikten av ett vettigt underlag dag två. På tisdagskvällen ansluter Mads Hendeliowitz för att dela med sig av sin resa fram till OS i Rio.

Följ oss på #ryttarutveckling

Start typing and press Enter to search