FÖLJ TALANGERNA PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM

Blogg

0

Matilda fick biljett till Göteborg!

Matilda Pettersson och hästen Head over Hills. Fotograf: Haide Westring

PRESSMEDDELANDE. I helgen vann hon Grand Prix-hoppningen i Borås. Nu får Matilda Pettersson en biljett till de internationella klasserna under Gothenburg Horse Show. Även Jens Wickström och Viktor Melin får åka till Göteborg.

– Fantastiskt roligt att se Matildas seger i helgen. Hon visar att hon är att räkna med i omhoppningar och det visar också att vi har en stark bredd som inte ber om ursäkt för sig, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Såväl Pettersson som Wickström och Melin finns med i hoppningens Obs-trupp under landslaget. Matilda Pettersson ingår också i ATG Hopp & Talang, en av Svenska Ridsportförbundets talangsatsningar.
– De har alla visat fina resultat och det är jättekul att kunna ge dem chansen att starta i Scandinavium, säger Ankarcrona.

Den svenska hopptruppen till de femstjärniga tävlingarna under Gothenburg Horse Show är nu komplett. Sedan tidigare är följande ryttare klara för start: Irma Karlsson, Evelina Tovek, Rolf-Göran Bengtsson, Stephanie Holmén, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann.

FAKTA

Matilda Pettersson
Född: 1990
Klubb: Föreningen Runsten Equestrians
Hemort: Norrköping

Jens Wickström
Född: 1983
Klubb: Jönköpings Fältrittklubb
Hemort: Nässjö

Viktor Melin
Född: 1992
Klubb: Åby RidklubbHemort: Norrköping

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och är ett evenemang som återkommer årligen. Sedan starten våren 1977 har över 3 miljoner hästälskare besökt evenemanget. Det är ett samarrangemang mellan Got Event och Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Internationella Ridsportförbundet, FEI.

2018 års tävlingar genomförs mellan den 20-25 februari.

0

Matildas drömhelg i Borås!

Under helgen i Borås vimlade det av forna ATG Hopp & Talanger i startlistorna – men det var Matilda Pettersson, av våra två nuvarande ryttare, som verkligen klev fram och tog plats i rampljuset. Högst upp på pallen i inte mindre än två klasser under helgen, varav hon rankar pangsegern i Gina Tricot Grand Prix som sin hitintills största i karriären.

Första segern för Matilda kom i Ladies Trophy under lördagen, då tillsammans med Cybelle. Idag hoppade hon hem helgens huvudklass, Gina Tricot Grand Prix. Att det därtill följde ytterligare tre skickliga, kvinnliga ryttare efter henne i resultatlistan är inget annat än grymt imponerande – och hoppfullt för framtiden. Matilda är en naturligt snabb ryttare. Allt som oftast snabbast av alla. Och hennes väg upp i klasserna har också gått snabbt. Som en av Runsten Equestrians profilryttare har hon bland annat fått förtroendet att rida Head over Hills. Under tre år har hon lotsat den store, välhoppande valacken upp i svår klass och tillsammans med honom red Matilda en omhoppning som tog andan ur de flesta av oss som såg den.

– Jag litade på min häst helt och fullt mot sista hindret, berättade Matilda för Svenska Ridsportförbundet.

Matildas fantastiska inställning och målmedvetenhet vägde tungt när hon i fjol blev uttagen som en av sex ryttare i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. En chans hon sett till att ta vara på. Under det här året har Matilda fortsatt att utvecklas på ett enastående sätt.
– Genom ATG Hopp och Talang får jag hjälp att utvecklas i många av delarna runt omkring själva ridningen som mental träning, fysträning, kost och mediaträning, berättar Matilda.

Nu väntar tävling i Norge, sedan blir det åtminstone två unghästar till Scandinavium. Frågan är om det även blir någon av de äldre hästarna som får följa med. Det återstår att se. Ingen dröm är för stor 🙂

Värt att notera från Borås i ATG Hopp & Talang-väg:
– Sissela Smith hade en bra helg med Charmonix CC och Dior CC. Med Charmonix blev hon sexa i Guldfinalen. Dior hoppade felfritt alla rundor, och blev bland annat fyra i Ladies Trophy. Nu åker Sissela vidare mot Sunshine Tour i Spanien.
– Filip Ågren, första generationen ATG Hopp & Talang-ryttare, kvalificerade sig till Lövsta Future Challenge U25-klass i Scandinavium.

0

Fullspäckad träff för ATG Hopp & Talangerna

Andra träffen för ryttarna i ATG Hopp & Talang bestod av två sedvanligt intensiva dagar. Den här gången var det juridik och avtalssnack, tips för hur man tränar hästen hållbart och mediaträning dag ett. Dag två bjöd på hovslagarföreläsning, fystester och praktiska övningar i posturologi.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar om att ge ett antal talangfulla ryttare verktyg, kunskap och inspiration som ger dem bästa tänkbara förutsättningar att uppnå sina drömmars mål.

– Vi hoppas och tror att de här ryttarna kommer vara kvar länge i sporten, och syftet med utvecklingsprogrammen är att ge dem en skjuts i rätt riktning i deras satsningar, säger Daniel Bergqvist som är ansvarig för ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att under ett sådant här år väcks många tankar som kan initiera en hel del förändringar i ryttarnas upplägg och satsningar, och i samband med det kan resultaten tendera att försämras något. Med det i åtanke ligger de första träffarna under hösten, för att ge ryttarna möjlighet att börja skruva på sina upplägg under den lugnare vinterperioden.
– Sedan första träffen har jag egentligen inte haft så mycket tid att jobba med de delar vi fick med oss där och då, men nu ser jag fram emot att börja nyttja mina medel och göra vissa förändringar, säger fälttävlansryttaren Hanna Berg som kom direkt från prispallen i Polen till träffen på Solvalla.

Hela världen gungar
En av experterna som brukar ge ryttarna en hel del aha-upplevelser, är den norska veterinären Maria Therese Engell som har doktorerat i hur ryttarens sits och balans påverkar hästens rörelsemönster. Maria Therese föreläser i utvecklingsprogrammen på såväl nivå 3 som nivå 4 kring posturologi (kroppskontroll), biomekanik, motorisk kontroll och motorisk inlärning. Ryttarna i ATG Hopp & Talang får dessutom göra en hel del praktiska övningar på en balansmatta som sätter hela världen i gungning. Åtminstone kan det kännas så till en början.
– Jag har ganska lätt för att sitta kvar på hästar som far runt en hel del, men jag insåg efter att ha stått och blundat på balansmattan att jag behöver jobba en del med min egen balans, konstaterade Sissela Smith efter att ha drillats av Maria Therese i konsten att stå i balans på mattan. Vilket helt klart är lättare sagt än gjort.

Utöver årets gäng var ATGs två parastipendiater, Anita Johnsson och Carolin Rutberg, på plats och tog del av vissa föreläsningar, och både Erika Andersson och Christoffer Forsberg från föregående år tog sig till Solvalla för att lyssna på Maria Therese Engells föreläsning och guidas genom hennes praktiska övningar på balansmattan.
– Jag har ju haft förmånen att vara i Norge hos Maria Therese och även varit med när hon varit i Sverige vid ett tillfälle, och jag har fått otroligt bra hjälp som jag sakta med säkert börjar kunna se effekten av även när jag rider, berättar Erika. Det är fortfarande en utmaning att få till det i de lite svårare rörelserna, men det kommer.

Nu kommer ryttarna att få åka hem och smälta alla intryck och idéer för att tillsammans med sina mentorer börjar kika på hur de ska gå vidare och vad de ska jobba specifikt med under vintern. Till Ryttargalan samlas de igen, sedan siktar vi på att få till en tredje träff i början av nästa år.

0

Mentorernas medskick

I samband med första träffen gav Jens Fredricson och Göran ”Yogi” Breisner de sex färska ATG Hopp & Talangerna ett par medskick. Klokheter väl värda att sprida vidare 🙂

  1. Utbildning handlar om repetition. Många repetitioner. Och det handlar om att träna på rätt saker. Identifiera vad du behöver träna på för att kunna få lite bättre poäng, rida lite snabbare, lite mer felfritt och börja sedan att träna smart och fokuserat. Sätt upp ett system där du kan göra dig själv bättre.
  2. En nyckelfaktor för att lyckas är att du mår bra. Att du äter, sover, tränar och inte har en massa konflikter runt omkring dig. Backa inte undan för känslorna utan lägg korten på bordet. Det lönar sig i längden.
  3. En vana sitter hårt, när en vana väl satt sig är den svår att bryta. Det är en anledning till varför tränare behövs – för att hjälpa dig att inte fastna i dåliga vanor, och hjälpa till att eventuellt bryta dina ovanor. För att över huvud taget kunna göra en förändring, behöver du börja med att identifiera vilka ovanor du har.
  4. Du är ditt eget skyltfönster, så fundera på hur du möter omvärlden. Du väljer själv hur du uppför dig och hur du agerar i olika situationer. Le och se glad ut, även i de fall där du är missnöjd. Underskatta inte hur mycket ditt sätt att agera, påverkar ditt varumärke.
0

Talang på travskola

Dressyrryttaren Isabelle Serrander har precis checkat ut från ATG Hopp & Talang, där hon fått möjlighet att vässa sin elitsatsning med stöd av bland annat Louise ”Lussan” Nathhorst. Inom ramen för satsningen brukar vi även bjuda in till lite olika travevenemang, och Isabelle tog chansen och åkte till Elitloppet – en resa som lett in henne på ytterligare en hästbana.

– Min bästa kompis Isabelle Velander har jobbat som travskoleansvarig på Bergsåker och tillsammans med henne åkte jag till i Elitloppet i år.  Väl där bestämde vi att jag skulle hoppa på travskolekursen som skulle starta nu till hösten.

Sagt och gjort. Nu är dressyrtalangen även elev i travskolan, där köra häst står på schemat under höstens kurs.

– Vid andra träffen var det första gången i vagnen. Det är många nya saker att tänka på även om signalerna till hästarna är ganska lika. Det jag tänkte på första gången är att de har ett sådant säkerhetstänk i allt de gör med hästarna och utrustningen de använder. Det var en lite annan bild än vad jag fått för mig…

Så, vad har du för travdrömmar för framtiden? 
– Det skulle vara sjukt roligt att ha ett riktigt upploppsfoto med mig själv som kusk på, så det ska jag ha innan jag lägger den här karriären åt sidan 😂

Kan det rentav bli travhäst i framtiden?
– Om en travhäst kommer in i stallet hemma i Bergeforsen är inte helt orimligt när jag lärt mig lite mer… Om inte annat har jag redan fått erbjudande om delägarskap, så travhäst kanske det blir hur som.

Följ Isabelle och hennes hästar på Instagram @iserrander

Här kan du se filmen från finalträffen för ATG Hopp & Talang 2016/2017 

0

Nya ansikten i ATG Hopp & Talang

Den här veckan har sex satsande, ambitiösa ryttare tagit klivet in i en purfärsk omgång av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med fokus på deltagarnas sportsatsningar, möte med mentorer och lite bättre koll på läget när det gäller både kropp och knopp, har stått på schemat.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar mycket om att deltagarna ska få möjlighet att lyfta sina sportsatsningar genom ökad medvetenhet om de delar och detaljer som bör utvecklas för att komma ett steg närmare drömmen om mästerskap och medaljer. Under året är det främst fokus på de avsuttna områdena som ryms i en satsning, och ryttarna erbjuds stöd av flera experter inom olika relevanta delar och områden. När det gäller själva upplägget kring tränings- och tävlingsplanering, är det främst programmets tre mentorer som spelar roll.

Hoppryttarna Sissela Smith och Matilda Pettersson har Jens Fredricson som resurs, dressyrryttarna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd guidas av Louise ”Lussan” Nathhorst och fälttävlansryttarna Ebba Adnervik och Hanna Berg får stöd av Göran ”Yogi” Breisner, ny för året i rollen som mentor i ATG Hopp & Talang.
– Under det här året kommer jag att jobba för att mina två ryttare lämnar programmet med en verktygslåda fylld av verktyg, svarar Yogi på frågan vad han har för målsättning med sitt engagemang i satsningen.

Under första dagen fick ryttarna möjlighet att sitta ner med sina mentorer i enskilda samtal, dessutom hade Jens en dragning för hela gruppen där han tryckte på hur viktigt det är att använda sin plats i satsningen smart.
– Ni är inte här för att visa upp hur duktiga ni är, ni blir vare sig betygssatta eller uttagna, utan det här året handlar uteslutande om er egen utveckling. Våga lyfta fram era svagheter och jobba med dem. Använd den här möjligheten. Använd oss.

Deltagarna i ATG Hopp & Talang får kunskap och inspiration i samband med de fyra avsuttna träffarna, men i övrigt styrs upplägget helt utifrån de behov som ryttarna identifierar tillsammans med resursteamet och mentorerna. Vad man väljer att fylla tiden mellan träffarna med, är helt enkelt upp till var och en. Individuella behov och eget ansvar är satsningens melodi.
–  Vi kan hjälpa er och supportera er, men det är ni som äger er satsning. Det är upp till er vad ni gör av de verktyg som ni får med er under året, förtydligade Anna-Clara Pettersson, som jobbar med att koordinera satsningen.

Om första dagen på Hästsportens Hus handlade om att börja inventera ryttarnas sportsatsningar, handlade dag två på Bosön om att bli mer medvetna om den egna kroppen. Mat med Emma Lindblom, fysträning med Moa Grödinger och rörelseanalys med Bosöns sjukgymnaster Linda och Tina.

– Min vänstersida är mycket svagare än min högersida, så att börja träna för att bli mer liksidig vill jag prioritera och komma igång med redan i höst, konstaterade Sissela Smith.
Även dressyrryttarna tillika de färska EM-bronsmedaljörerna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd, har siktet inställt på att ta hjälp med fysträningen.
– Jag behöver hitta någon som hjälper mig att träna rätt, och dessutom har jag svårt att motivera mig att gå ut och springa, så det är också något jag behöver få hjälp att komma igång med, menar Josefin.

Nästa träff för ryttarna i ATG Hopp & Talang 2017/2018 blir i mitten av oktober.

0

Fullspäckad finalträff i ATG Hopp & Talang

”Konsten att tävla på topp” var temat för den fjärde och sista träffen för årets upplaga av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med trav hos Mattias Djuse, fysprofilen, studiebesök på Lövsta och mentalt snack med Johan Plate. För att nämna en del.  

Dag ett drog igång med provkörning av travhästar hos Mattias Djuse, en av landets unga och framgångsrika tränare som har sin rörelse på Sisyfos utanför Märsta. För dagen stod Mattias på backen och handleden i bandage. Bakom hästarna för att guida ryttarna rätt runt travbanan satt i stället lärlingarna Mads H Nielsen och Oskar Kylin Blom. Och ryttarna fick med beröm godkänt.
– De skötte sig riktigt bra, hoppas att de tyckte att det var roligt också, sa Mads när alla hade fått testa på att hålla i tömmarna.

När ryttarna hade klivit ur kördressarna bar det av till Lövsta, där Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise ”Lussan” Nathhorst mötte upp och guidade runt oss på den makalöst fina – men framförallt smarta – anläggningen. Med stor entusiasm beskrev Tinne tankarna bakom många av de finesser som gör stallet både hållbart, hästvänligt och lättarbetat. Dyra materialval och lyxiga finesser i all ära – men i grund och botten är det främst bra idéer, väl värda att kopiera.

Ryttare är idrottare. Inom ramen för ATG Hopp & Talang är det stort fokus på ryttaren. Den här sista träffen rymde även individuell uppföljning av ryttarnas kost, ett pass med Johan Plate där han väckte tankar kring konsten att prestera som bäst när det gäller som mest och fysprofilen. Dressyrryttaren Erika Andersson imponerade stort med sin styrka och snabbhet – men framförallt med den utveckling som hon gjort inom i stort sett alla delar som ingåri fysprofilen.
– Det känns riktigt bra att den träning jag lagt ner sedan vi började, även visar sig i resultatet, sa Erika.

Det här var den sista träffen – men stödet och det individuella arbetet fortsätter fram till september, då ett nytt gäng ryttare tar plats i nästa omgång av ATG Hopp & Talang.

0

Erika på banan

I helgen var det första kvalet till Lövsta Future Challenge, och Erika Andersson var på plats på Strömsholm för att tävla. Det var första starten sedan i augusti, och procenten blev inte vad hon hade hoppats på. Vad var det som spökade, tror du?

– Jag fick problem framförallt med bytena. Med lite distans har jag kommit fram till att han har blivit lite känsligare senaste halvåret, och då när jag la på mina tävlingssporrar blev det lite för mycket, så han bytte lite som han ville och inte på mina hjälper. Där rasade procenten ordentligt. Däremot fick vi bättre betalt för både piaffen och passagen som vi haft lite svårt med tidigare, så jag försöker fokusera på det och tagga inför nästa kval.

Nästa kval till Lövsta Future Challenge är i Lidköping. Fram till dess är det träning som gäller. För bara ett par månader sedan gick Erikas flyttlass ner från Uppsala till Skåne, och det har blivit en del förändringar för både henne själv och hästarna.

– Jag har nytt jobb, nytt boende, nytt stall och dessutom har jag försökt hitta en tränare som jag trivs med. Hitintills har det blivit fyra olika tränare, och den jag fastnat för är Cilla Kristoffersen, som Lussan tipsade mig om. Kruxet är att hon bor 1,5 timme från mig, men vi ska försöka få till någon vettig regelbundenhet. Kan jag rida för henne varannan eller var tredje vecka skulle det vara bra. Sedan har jag även Elisabeth Lundholm på närmare avstånd, så min tanke är att kombinera dem båda, säger Erika. Jag har börjat hitta lösningar och en början på en plan. Jag har en bra magkänsla.

Start typing and press Enter to search