Hästar i stallet: Mina hästar som jag jag tävlar större klasser på är Cassian, Liss Royal och Pax. Sedan har jag även ett gäng med lovande unghästar.

Stjärnan i stallet är Cassian. Honom har jag haft i över fem år så vi känner varandra väl. Han är en 12-årig valack e: Cassini I – Caletto I. Vi har tävlat framgångsrikt ihop upp till internationella 155 Grand Prix. Cassian är en häst som har stor kapacitet. Han älskar att tävla vilket gör honom till en bra häst som kämpar på tävlingsbanorna.

Min förebild är Scott Brash, därför han är en otroligt skicklig ryttare och anpassar sig efter hästen, vilket gör att det ser lätt ut vilken häst han än sitter på.

Därför gillar jag hästar: Jag tycker att hästar är fantastiska djur som är väldigt personliga och alla är egna individer.

Mina sponsorer är:
euro-star, www.euro-star.de
Kungsbacka Oljecenter, www.kbaoljecenter.se

Jag har en egen hemsida: www.jutakullen.se

Blogginlägg om Alexandra

0

Emma till Elmia

– Jag stod som reserv till att komma med och i fredags fick jag ett meddelande att jag var varmt välkommen. Det känns riktigt roligt att bara få chansen att rida på Elmia, säger Emma Kåbring.

Emma åker bara med Thelma, så i första hand är det VW Grand Prix på torsdagskvällen som siktet är inställt på.
– Bara startlistan gör mig nervös, men det känns jättebra, säger Emma med ett skratt, och fortsätter: Det är en fantastisk möjlighet att få rida en klass med så många bra ekipage.

30 ekipage kommer till start i VW Grand Prix, och förutom Emma finns flera namn med ATG Hopp & Talang-anknytning med i startlistan. Hennes mentor i utvecklingsprogrammet, Jens Fredricsson, rider Uncanto di Villagana. Sedan har vi Anna Persson, som var med i första omgången, på Cash Man och från förra årets gäng kommer Antonia Andersson på Granny de Goedereede och Alexandra Eriksson på Liss Royal.

Har du kommit igång annars, med din plan för hösten?
– Ja, det tycker jag. Bland annat har jag haft pass med vår fystränare Moa Grödinger. Dessutom har jag börjat jobba med den mentala biten, och det känns jättebra.

Vi håller tummarna för att det går toppen i Elmia.
– Tack.

1

Dags för lagbyte i ATG Hopp & Talang

Nu har det blivit dags att ge sex nya ryttare chansen att ta del av ATG Hopp & Talang – Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram för ryttare med mästerskap i sikte.

Årets gäng är en mix av hopp-, dressyr- och fälttävlansryttare och våra tre OS-grenar kommer att representeras även när den tredje upplagan av ATG Hopp & Talang drar igång i slutet av sommaren. Sex ryttare får verktyg för att boosta sina satsningar och vässa uppläggen för framtiden. Avsuttna träffar i kombination med individuellt stöd under ledning av Jens Fredricson, Sara Algotsson Ostholt och Louise Nathhorst står på programmet.
– Vi vill ge ryttarna bästa tänkbara stöd på den nivå som de befinner sig, och det här upplägget tycker vi fungerar väldigt bra, förklarar Jens som är med och formar innehållet för hela satsningen, utöver sin roll som rådgivare för hoppryttarna.

Pararyttarna Felicia Grimmenhag och Eva Lundqvist kom med i ATG Hopp & Talang i samband med Gothenburg Horse Show, kommer att finnas kvar i gruppen tillsammans med de ryttare som kommer nya till hösten – Läs mer HÄR

UTBYTE GER MERVÄRDE
Mixen av grenar upplevs som ett vinnande koncept även av talangerna.
– Förutom värdefull kunskap om de delar som ingår i en sportsatsning, har jag fått en massa inspiration av att träffa de andra ryttarna. Framförallt har det varit spännande att lära känna dressyr- och fälttävlansryttarna som var helt nya ansikten för mig när vi klev in i satsningen, berättar hoppryttaren Alexandra Eriksson.

Under året har även ATG Hopp & Talang haft en del utbyte med travsporten. Varje år tilldelas två kuskar ett utbildningsstipendium av Stig H-Akademien och årets stipendiater var bland annat med på ATG Hopp & Talangs träff på Bosön. I gengäld blir ryttarna inbjudna till SLU på ett heldagsseminarium arrangerat inom ramen för Stig H-Akademien.  ATG Hopp & Talang har sedan april, även utökats med två pararyttare. Deras stöd är än mer individuellt anpassat, men de deltar också vid ett par av träffarna.
– Vi är övertygade om att den här typen av utbyten ger ryttarna mervärden och perspektiv som förhoppningsvis kan inspirera dem i den egna satsningen, säger Maria Guggenberger, sponsoransvarig på ATG.

FAKTA ATG HOPP & TALANG
För att ansöka till ATG Hopp & Talang kommer hänsyn att tas till följande kriterier:
• Resultat i första hand från 1.45 hoppning, 3* klass fälttävlan och Intermediare A dressyr.
• Vid uttagningen tas hänsyn till helheten, ryttaren ska kunna vara en ambassadör för ridsporten och stå bakom Svenska Ridsportförbundets ledstjärnor.
•Tillgång till hästar samt ryttarens personliga profil och upplägg.
•Utvecklingsbarhet och inställning är delar som väger tungt i selekteringen av deltagare till våra centrala talangsatsningar, då målet med ridsportens utvecklingsplan för ryttare är SOK:s Topp och Talang program. Det handlar mycket om en kombination av förmåga, tron på sin egen förmåga och viljan att nå toppen.

UPPLÄGG ATG HOPP & TALANG
I satsningen ingår fyra avsuttna träffar under året som är obligatoriska att vara med på. Första träffen blir i början av september. På de här träffarna kan fler ryttare komma att bjudas in än de som är uttagna i projektet och ett antal träningar ihop med utsedd mentor.
Fokusområden på de avsuttna träffarna kommer att vara:
• fördjupad och befäst teknisk färdighetsutveckling
• fördjupad hästkunskap/omsorg
• fördjupad individuell tränings- och tävlingsplanering
• individuell träning
• fördjupad kunskap om, samt tillämpning av idrottspsykologi
• fördjupad träningsfysiologi häst
• etik och moral
• fysträning för ryttare, kostlära
• management för en hållbar sportsatsning/livsstil
• fördjupad mediaträning

Du som blir uttagen ska vara beredd på att du förväntas rapportera regelbundet och representera projektet ATG Hopp & Talang i olika sammanhang.
Projektet kommer att följa Svenska Ridsportförbundets plan för ryttarutveckling nivå fyra.

ANSÖKAN SKA INNEHÅLLA: 
• Namn, adress, telefonnummer, email adress, födelsedatum.
• Personligt brev där du berättar om dig själv, din vardag och varför du vill vara med i ATG Hopp & Talang. Ange även om du har någon befintlig sponsor.
• Länk till en kort film (max 2 minuter) där du presenterar dig själv och varför du vill vara med i ATG Hopp och Talang.
• Information om dina(a) häst(ar) samt de fem bästa resultaten med kommentarer om hästens förmåga.
• Referens från tränare eller ledare, med kontaktuppgifter.
• Länk till en film på en ritt från en tävling.

HÄR finns en skrivbar pdf för ansökan till ATG Hopp & Talang

Vi behöver din ansökan senast den 17 juni.

0

Äntligen igång!

I tisdags kom Alexandra Eriksson till Scandinavium med Liss  Royal. Idag var det äntligen dags att dra igång äventyret på allvar. Med ett ynka nedslag, blev det en start som gav mersmak.

– Det var skönt att komma igång, jag har väntat och väntat, sa Alexandra när vi träffas i ATGs monter lite senare under eftermiddagen.
– Lisse var lite i piggaste laget, men känslan var bra inför fortsättningen. I morgon gör vi vår andra start, en 1.50-klass.

Liss Royal kom till Alexandra som sjuåring och det var känslan han gav i språnget som fick henne på fall. Idag är han elva år och de här fem åren har han gått från klarhet till klarhet. Men han har fått god tid på sig att utvecklas.
– Jag har matchat honom med försiktighet, för att inte riskera att han ska bli för försiktig.

Alexandra har för egen del ridit på Scandinavium vid två tillfällen tidigare, som ungdomsryttare, men för Liss Royal är det premiär. En debut han gjorde med den äran.

– Att rida i en arena med så här mycket atmosfär är otroligt nyttigt och att få mäta sig med internationella ryttare är självklart inspirerande. Målet för helgen är att rida Grand Prixen på söndag.

Vi håller tummarna!

0

Alexandra hoppas på revansch

Alexandra Eriksson är en av ryttarna i årets upplaga av ATG Hopp och Talang. En ödmjuk och målmedveten tjej, alltid nära till skratt. Den här veckan väntar tävlingar i Borås och Gina Tricot Grand Prix.

När jag ringer upp Alexandra är hon i full färd med att packa lastbilen, men redan i måndags var hon i Borås för ett litet genrep inför helgen.
– Det gick kanon – fem felfria av fem möjliga, det kändes riktigt bra.

Hur har du och hästarna övervintrat?
– Efter Flyinge Indoor i slutet av november fick hästarna vila ett tag, sedan har jag tränat på. Det har blivit en hel del markarbete men även en del kondition- och styrketräning. Med facit i hand kanske jag skulle ha hoppat lite mer banor. Jag kände mig väldigt ringrostig när jag var i Helsingborg.

Där hade du lite stolpe ut..?
– Ja, jag hade att par bra rundor med fyra fel, men i Grand prixen började jag lite i undertempo och sedan fick jag med mig en bom tidigt i banan, så där utgick jag. Nu hoppas jag på revansch i helgen J

Kommer du till Gothenburg Horse Show?
– Allting är ganska oklart, det beror lite på hur det går i Borås. Lyckas jag ta mig dit och Lövsta Future Challenge, blir det nästa stora tävling. Om jag inte kvalar dit är planen att åka utomlands och komma igång tidigt med utomhussäsongen i stället. Jag skulle vilja rida några nationshoppningar i år (div II).

Du har varit en del av ATG Hopp och Talang i snart ett år, hur har du upplevt den här tiden?
– För min del har det varit bra. Träffarna har gett mycket inspiration, jag har fått stöd för att kunna utveckla mitt markarbete (tränat för Peter Eriksson) och det har varit väldigt givande att lära känna de andra ryttarna i satsningen. Vi stöttar verkligen varandra, och unnar varandra framgång. Att stämningen är bra, betyder mycket.

Hur ser du på din sportsatsning?
– Jag har tre hästar som går lite större klasser och flera fina unghästar. För att ta nästa steg skulle jag behöva tävla mer utomlands, och det kostar. Den stora utmaningen för mig är självklart att hitta sponsorer som gör att jag har råd att behålla hästarna och satsa långsiktigt – för det är det jag vill, avslutar Alexandra.

PS. Kommer du till Gothenburg Horse Show? ATG kommer att vara på plats med monter i foajén, kom gärna förbi och häng med oss. Det gör Vinnie. DS.

0

Talangerna framför kameran

Talangernas andra träff inleddes i röda ridhuset på Strömsholm i fint sällskap av Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tillsammans med ett par yngre hästar och några äldre fyrbenta förmågor, visade trion prov på hur de jobbar hästar på lite olika utbildningsnivåer, samtidigt som de delade med sig av sina erfarenheter.

– I det stora hela var det inte direkt några nya saker, men det är alltid inspirerande att se mer rutinerade ryttare rida och höra hur de resonerar i olika frågor, menade Malin – och fick medhåll från övriga gänget.

Träna med tanke. Tävla med känsla.
Dagen avslutades med premiären av Strömsholms Speakers Corner, där Johan Plate och Thomas Fogdö gav publiken på plats och hemma framför datorn, tänkvärda tips i den mentala träningssfären. Plate kommer talangerna även att träffa vid nästa träff, då handlar det om mer personlig coachning.
En fråga som ställdes till alla i publiken på plats var: känner du dig glad? Många händer lyftes upp, men när följdfrågan kom: känner dig glad så ofta som du vill? var det inte fullt lika många som höll händerna i luften.
– Den var tänkvärd, konstaterade Sandra med ett leende, direkt efter föreläsningen.

Mediaträning på programmet dag två
Under ledning av Pär Carlsson, exekutiv producent på Kanal75 – travets eget produktionsbolag, fick talangerna inspel i konsten att ta plats framför kameran och bygga sitt eget personliga varumärke. Dessutom filmades en kortare intervju med var och en, som övriga gruppen fick ge feedback på.
– Framför kameran är inte den plats där jag trivs bäst, därför är det grymt bra att få träna på det, sa Py – som framförallt fick rådet att inte vara så hård mot sig själv. Något som alla sju talangerna fick som medskick.
– Det var positivt att gruppen var så generösa och stöttande i feedbacken till varandra, däremot kan jag tycka att de generellt var lite väl självkritiska, konstaterade Per Carlsson efter dagens pass.

Under hösten kommer talangerna att fortsätta med sin individuella plan, och i december är det dags för nästa gemensamma träff. Då på Bosön.

Andra träffen i bilder >

0

Alexandra: ”Mer markarbete på schemat”

Nästa träff för ATG Hopp & Talang är bokad i september. Fram till dess är schemat klart för Alexandra Eriksson.

– Förutom ett par tävlingar i augusti, fortsätter jag att träna på egen hand, på hemmaplan, och där har jag det vi lärde oss på första träffen med mig i bakhuvudet, säger Alexandra och fortsätter.
– Många projekt är ”bara träning” men det här är så allsidigt och det är även mycket vi kan lära av varandra i teamet.

Talangprogrammet har ett moment där deltagarna kan sätta upp lite olika punkter som de vill jobba med.

– På min lista skrev jag träningshjälp, och framför allt markarbete. När det ska tränas är det lätt att lägga markarbetet och den mentala träningen lite åt sidan för att göra det någon ”annan dag”. Men det kommer ju sällan den där andra dagen. Hoppningen kommer ofta som nummer ett. Man ställer upp en bana och hoppar lite – men kommer egentligen inte vidare i utvecklingen eftersom man inte utsätter sig för den där lilla extra utmaningen. ATG Hopp & Talang är bra på det viset, här får vi både stöd och inspiration att utmana oss och ta ytterligare ett kliv uppåt.

Vem tränar du för?
– Jag har Peter Eriksson som tränare och vill gärna kunna fortsätta med det, men han finns en bit bort, så det har varit svårt att få till träningstillfällen.

Men å andra sidan, det är inte jättelångt?
– Nej, det är sant.

Du har gjort en hel del internationella tävlingar de senaste åren.
– Ja, att åka ut internationellt är inspirerande med andra bantyper och en helt annan ridsportkultur. Det är väldigt utvecklande – även om det inte alltid går jättebra.

Var är du som hoppryttare när talangprogrammet når sitt slut för din del?
– Jag ska vara mer stabil på något högre hinderhöjder.

Hur ser du på den närmaste framtiden?
– Kortsiktigt är det Volkswagen, nästa säsong är ju målet att kunna representera Sverige i någon nationshoppning, säger Alexandra och dröjer lite i svaret.

Och?
– EM 2017 i Göteborg är ju en verklig dröm – tänk att få rida på hemmaplan, avslutar Alexandra.

Text och bild: Mikael Persson/MiP Media 

0

Drömstart för talangerna

Sju talanger. Två dagar. Flera experter. Tre mentorer. Fyrbenta stjärnor. Den första träffen i ATG Hopp & Talang 2015/2016 bjöd på en mängd samlad kunskap, givande resonemang och en stor dos inspiration inom ramen för temat: hästen som atlet.

När regnet duggade tätt över Strömsholm fick röda ridhuset bli hemvist för Jens Fredricssons första pass med talangerna. Med hjälp av en dressyr- och en hoppstammad häst demonstrerade Jens skillnaderna i exteriören och delade med sig av sina erfarenheter av träning och förädling av sporthästar. Ett tema som höll i sig även dag två då talangerna samlades på travnestorn Stig H Johanssons anläggning Stora Alby i Upplands Väsby.

Vid sin sida hade Stig H ingen mindre än professor Jan Jönsson. Duon diskuterade likheter och olikheter mellan rid- och travsporten när det gäller träningsupplägg. Båda har under sina decennier i hästsporten utvecklat mängder av sporthästar till atleter i världsklass – allt med en stor portion kunskap, nyfikenhet och kärlek till hästarna.

– Jag började före ATG bildades 1974, och då fanns det inga som helst pengar i travsporten. Min drivkraft var hästarna. Jag har alltid varit en hästnörd, säger Stig H som dominerade travsporten under drygt trettio år, och efter det har han hållit sig kvar bland de främsta tränarna. En häst ligger honom extra varmt om hjärtat – den nu 20 årige Victory Tilly som vann hela 70 av sina 100 lopp i karriären och som med sina 37 miljoner i insprungna pengar toppar listan av svenskfödda hästar. Idag lever han livets lugna dagar i hagen intill en annan stjärna i hästväg: reklamhästen Vinnie. Även honom fick talangerna stifta närmare bekantskap med.

Träffen bjöd även på en föreläsning med veterinär Tilman Bringewatt, signerad Evidensia Specialistsjukhuset Strömsholm. Dessutom kom satsningens tre mentorer för att träffa sina talanger. Jens Fredricsson satt ner med hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst med dressyrryttarna och Sara Algotsson Ostholt kom från Tyskland för att träffa sina fälttävlanstjejer. Tillsammans gick mentorerna igenom ryttarnas individuella upplägg med syfte att försöka hitta vilka detaljer som behöver skruvas på för att höja nivån ytterligare.

Efter två intensiva dagar var det ett gäng taggade talanger som åkte hemåt.
– Jag längtar redan efter nästa träff i augusti, sa Alexandra Eriksson, en av tre hoppryttare – och de andra var snabba att instämma.

Fortsättning följer. 

 

Start typing and press Enter to search