Hästar i stallet: Min bästa häst är Santiago e. Santa Cruz x Quite Easy, han är 8 år gammal och både hans mamma och mormor har placeringar i 160 hoppning. Jag tror att med rätt hjälp och matchning kommer Santiago bli lika bra. Redan som 7 åring hade vi placeringar upp till internationell 140 nivå.

Mål i år: I år hoppas jag på att jag och Santiago ska bli ännu mer samspelta och nå upp till 150 nivå. Jag har utöver Santiago nio yngre hästar till i stallet som ska matchas till var och ens individuella nivå. Jag har olika delmål som Falsterbo och Breeders för att kunna checka av att allt går åt rätt håll. Så småningom är min plan att detta ska leda till fler topphästar i stallet och öka förutsättningarna för min resa till toppen.

Mina förebilder är Jens och Peder Fredricsson för deras otroliga engagemang och förståelse för sina hästar och för att de får hästarna att älska att jobba för dem. Sen är de såklart oerhört skickliga ryttare.

Jag älskar hästar för att dem är spännande att jobba med varenda dag, det finns alltid nya saker att lära sig och konsten att läsa av dem, jobba som ett team och förstå varandra är otroligt häftigt.

Blogginlägg om Antonia

0

Antonias nya vardag

För ett år sedan satt Antonia Andersson civilklädd på läktaren i Flyinge och såg VW Grand Prix. I Elmia tog hon plats på banan, på en häst som hon bara ridit i tre dagar.
– Så många olika hästar som jag har fått rida, och så många banor som jag har hoppat, det har verkligen gett mig en skjuts i självförtroendet.

Vi träffas i pressrummet på Elmia Scandinavian Horse Show. Antonia har kommit från Belgien med ett gäng hästar för att vara med och rida allt från unghästklasser till de allra största klasserna under helgen. Hästarna ägs av hennes arbetsgivare, Stall Philippaerts där den talangfulla skånskan har varit i närmare ett år. Vi har tidigare skrivit om hur Antonia fick jobb när hon var nere för att sälja sin häst till teamet. Men det var på läktaren i Flyinge, som det hela satte igång.
– Jag satt med Jens Fredricson, som var min mentor genom ATG Hopp & Talang, och han pratade med mig om att jag dels behövde hitta rätt hästar, dels att jag skulle fokusera mer på det jag är bäst på. Jag tänkte för mig själv, hur lätt är det? Men samtidigt satte det igång mina tankar.

Väl hemma började Antonia fundera. Och det hon kom fram till var att den bästa hästen hon hade hemma i stallet, nog ändå inte skulle vara den häst som bäst skulle lotsa henne upp i klasserna. Dessutom kunde hon konstatera att hon hade lagt väldigt mycket tid på att få snurr på företaget – det hade visserligen gått bra, men samtidigt blev det tydligt att det hon ansåg sig bäst på – att utbilda hästar och rida – hade kommit lite i andra hand.
– På den vägen var det. Jag kontaktade Ludo och berättade om Santiago, som jag ville sälja. Sedan ledde det ena till det andra och jag erbjöds att stanna kvar i Belgien för att just rida.

Antonia fick en flygande start, och snart tävlade hon mängder av hästar – helg, efter helg. Något som självklart har gett henne massor av värdefull rutin på förhållandevis kort tid. Men det är inte bara Antonias ridning som uppskattas av hennes arbetsgivare, utan även hennes inställning.
– Jag är van att klara mig själv och har alltid roddat med mina hästar och min satsning väldigt självständigt. Det är något som jag vet uppskattas. Dessutom är jag inte särskilt petig när det gäller vilka hästar jag rider, jag försöker istället lära mig något av varje individ jag får chansen att rida och tävla.

Under Elmia red Antonia bland annat två hästar i de största klasserna – hästar som hon bara suttit på ett par dagar innan resan.
– Hade någon sagt åt mig att jag skulle starta VW Grand Prix på en häst jag knappt ridit innan, för ett år sedan – hade jag nog haft svårt att tro det. Nu är det så min vardag ser ut och det är jag väldigt tacksam över.

Är planen att du blir kvar nere i Belgien?
– Vi har inte gjort klart ännu hur upplägget skulle se ut, men som det känns nu blir jag kvar.

0

Emma till Elmia

– Jag stod som reserv till att komma med och i fredags fick jag ett meddelande att jag var varmt välkommen. Det känns riktigt roligt att bara få chansen att rida på Elmia, säger Emma Kåbring.

Emma åker bara med Thelma, så i första hand är det VW Grand Prix på torsdagskvällen som siktet är inställt på.
– Bara startlistan gör mig nervös, men det känns jättebra, säger Emma med ett skratt, och fortsätter: Det är en fantastisk möjlighet att få rida en klass med så många bra ekipage.

30 ekipage kommer till start i VW Grand Prix, och förutom Emma finns flera namn med ATG Hopp & Talang-anknytning med i startlistan. Hennes mentor i utvecklingsprogrammet, Jens Fredricsson, rider Uncanto di Villagana. Sedan har vi Anna Persson, som var med i första omgången, på Cash Man och från förra årets gäng kommer Antonia Andersson på Granny de Goedereede och Alexandra Eriksson på Liss Royal.

Har du kommit igång annars, med din plan för hösten?
– Ja, det tycker jag. Bland annat har jag haft pass med vår fystränare Moa Grödinger. Dessutom har jag börjat jobba med den mentala biten, och det känns jättebra.

Vi håller tummarna för att det går toppen i Elmia.
– Tack.

0

Antonias högintensiva tävlingsveckor

Vi börjar närma oss slutet här nere i Spanien. Nu är vi inne på sista veckan med tävling. Jag har bland annat kvalat tre unghästar av fem till finalen. De andra två var ett tidsfel från finalplats…

Jag känner mig som en riktig jockey måste jag säga. En av tjejerna som var med oss här ramlade av och bröt armen för 2 veckor sedan så jag har även tävlat två av hennes hästar. Det betyder att jag tävlat ca 13 hästar varje vecka, och det har varit tävlingar sex dagar i veckan. Det ger mig självklart massor av rutin, och nervositeten innan start har också lagt sig, det blir inte så dramatiskt när jag gör så många starter varje dag.

Jag har även hoppat en del 150 klasser och även 155 Grand Prix. Det har gått ok, har dock haft 4 fel en del men inga katastrofer. Hade någon sagt till mig för två månader sedan att jag skulle hoppa så här stora klasser, hade jag aldrig trott på dem. Men jag har vant mig snabbt vid höjderna.

Jag tror att Ludo vill testa mig lite när jag är här nere, när jag kommer hem ska jag diskutera med honom och hoppas på att få en lite mer långsiktig plan på vilka hästar jag ansvarar för. Då kan jag göra ett upplägg för dem och åka på tävling med 4-5 hästar åt gången. Så som det är nu tror jag är en bra uppstart men jag vill ha det mer organiserat så att jag hinner rida alla mina hästar själv, komma ut och trimma på morgonen innan klasserna etc.

Min egen fina Diamond sköter sig alldeles briljant och har också hoppat sig till final, och Nonstop, som jag köpte av Ludo i december, en åttaåring e. Nintender x Kannan, passar mig alldeles utmärkt. Han har varit felfri i de flesta starterna och debuterade 140 förra helgen. Första dagen blev det ett ryttarfel, följande två 140 klasser var vi felfria. Jag är väldigt nöjd med honom!

Hälsningar från Antonia

0

Rapport från Sunshine Tour

Som vi berättat tidigare så har Antonia Andersson, en av sju ryttare i satsningen ATG Hopp & Talang, fått jobb hos Philippaerts Stables i Belgien. Just nu är de iväg och tävlar på Sunshine Tour i Spanien. Idag kom en liten rapport därifrån.

”Hej, hoppas allt är bra där hemma – här är det fullt ös! Vi är nu i Spanien, på Sunshine Tour, där jag har med mig elva hästar, varav tre av mina egna och resten åt Ludo. Tillsammans med de andra ryttarna har vi 30 hästar sammanlagt från stallet. Men det är många som hjälper till både med skötsel och ridning så att jag och de två andra ryttarna kan koncentrera oss på tävlingarna.

Det kommer bli en givande resa oavsett hur det går tror jag, jag får hoppa otroligt mycket, med flera hästar till start, varje dag… Mellan tummen och pekfingret kommer jag göra ca 150 starter under de här fem veckorna!

Det har gått väldigt bra här nere. Jag hade sex unghästar att tävla tisdag, onsdag och torsdag första veckan. Första dagen var fem av sex hästar felfria, onsdag och torsdag var samtliga hästar felfria. Ludo var väldigt nöjd. I fredags började jag tävla de lite äldre hästarna, och det har också gått bra. Var bland annat fyra med Nicolas häst Charismo i 140-finalen här om dagen. Jag tycker egentligen inte själv att jag ridit så bra de senaste tre dagarna på just de äldre hästarna. Har varit så van vid att rida unghästar en lång tid vilket gör att jag blir lite för offensiv på de äldre emellanåt, tror jag. Måste våga lita på dem och ha lite mer is i magen!

Även den här veckan har börjat bra – igår och idag var fyra av fem nollor – bland annat hästen på bilden, Kalina 6 år, har varit felfri i samtliga fem starter här nere precis som Northern Diamond och en häst som heter Jiva. Jag trivs väldigt bra här nere. Det är helt klart lite för många hästar för en mer specifik satsning men tycker det är bra nu till en början, lär mig massor och får otroligt många språng i kroppen. Rutin och erfarenhet tickar iväg på kilometermätaren””

Kram Antonia!

1

Ny utmaning för Antonia

Antonia Andersson har haft en minst sagt händelserik vinter. Strax efter senaste träffen med ATG Hopp & Talang på Bosön åkte hon ner till Ludo Philippaerts i Belgien med fyra hästar. Det blev ett avslut på 2015 som gav en smakstart på 2016.

Du har lämnat Skåne för Belgien, hur gick det till?
– Det började med att jag skrev ett mejl i höstas och berättade för Ludo Philippaerts om min fina häst Santiago (valack född 2007 e. Santa Cruz VDL u. Qurint, uppfödare Gunilla Persson Berg) som jag trodde att han skulle gilla. Jag fick svar ganska omgående, och i början av december åkte jag ner med Santiago och ytterligare tre hästar – och på den vägen är det.

Blev det någon försäljning?
– Ja, mina hästar gick jättebra där nere så när det började dra ihop sig för mig att åka hem visade det sig att de ville köpa halva Santiago, som det är tanken att Olivier ska rida i framtiden om allt går som det ska, plus två av de andra hästarna.

Dessutom, fick du anställning?
– Ja det stämmer, under veckorna där i december pratade vi en hel del. Philippaerts ställde mycket frågor om mig och mina planer, och jag var frågvis tillbaka. Det resulterade i att jag ska jobba med att rida och tävla en del av deras hästar, plus att jag har med mig tre egna hästar som jag ska träna och tävla under det här året. Upplägget känns väldigt bra, det ger mig chansen att utvecklas själv, men också tillsammans med hästar som jag kan utveckla för framtiden.

Är det inte jobbigt att se dina gamla hästar på så nära håll..?
– Nej, inte alls – det känns bara jätteroligt. Särskilt eftersom de verkar vara så nöjda med dem.

Vad har du för mål med det här året?
– Under förra året lärde jag mig massor. Inte minst hur man driver en affärsverksamhet. Men samtidigt insåg jag att en väldigt stor del av min tid gick åt till just det, och jag känner att jag har stått lite för mycket still i ridningen. Så i år ser jag fram emot att helt fokusera på min egen utveckling. Det ska bli spännande att se vad det kan föra med sig.

Så vad händer här näst?
– Redan den 8 februari åker vi till Sunshine Tour i fem veckor med nästan 30 hästar – varav jag ska rida och tävla nio av dem, så blir en utmanande uppvärmning på säsongen, avslutar Antonia.

0

Talangerna framför kameran

Talangernas andra träff inleddes i röda ridhuset på Strömsholm i fint sällskap av Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tillsammans med ett par yngre hästar och några äldre fyrbenta förmågor, visade trion prov på hur de jobbar hästar på lite olika utbildningsnivåer, samtidigt som de delade med sig av sina erfarenheter.

– I det stora hela var det inte direkt några nya saker, men det är alltid inspirerande att se mer rutinerade ryttare rida och höra hur de resonerar i olika frågor, menade Malin – och fick medhåll från övriga gänget.

Träna med tanke. Tävla med känsla.
Dagen avslutades med premiären av Strömsholms Speakers Corner, där Johan Plate och Thomas Fogdö gav publiken på plats och hemma framför datorn, tänkvärda tips i den mentala träningssfären. Plate kommer talangerna även att träffa vid nästa träff, då handlar det om mer personlig coachning.
En fråga som ställdes till alla i publiken på plats var: känner du dig glad? Många händer lyftes upp, men när följdfrågan kom: känner dig glad så ofta som du vill? var det inte fullt lika många som höll händerna i luften.
– Den var tänkvärd, konstaterade Sandra med ett leende, direkt efter föreläsningen.

Mediaträning på programmet dag två
Under ledning av Pär Carlsson, exekutiv producent på Kanal75 – travets eget produktionsbolag, fick talangerna inspel i konsten att ta plats framför kameran och bygga sitt eget personliga varumärke. Dessutom filmades en kortare intervju med var och en, som övriga gruppen fick ge feedback på.
– Framför kameran är inte den plats där jag trivs bäst, därför är det grymt bra att få träna på det, sa Py – som framförallt fick rådet att inte vara så hård mot sig själv. Något som alla sju talangerna fick som medskick.
– Det var positivt att gruppen var så generösa och stöttande i feedbacken till varandra, däremot kan jag tycka att de generellt var lite väl självkritiska, konstaterade Per Carlsson efter dagens pass.

Under hösten kommer talangerna att fortsätta med sin individuella plan, och i december är det dags för nästa gemensamma träff. Då på Bosön.

Andra träffen i bilder >

0

Antonia – en av årets Ajax-stipendiater

2015 är elfte året som Ajaxstipendiet delas ut av Ulla Håkanson. Stipendiet är på 200 000 kronor och fördelas över två år. I år är det tre stipendiater, två unga dressyrryttare och en hoppryttare – varav Antonia Andersson som även ingår i ATG Hopp & Talang, är en av dem.

I år var antalet sökande rekordstort.
– Vi fick in 90 ansökningar, så vi i kommittén med Jan Brink, Eva-Karin Oscarsson och Kyra Kyrklund hade ett tufft jobb att välja ut tre stipendiater, berättar Ulla.

– De får det en del av pengarna i taget, och de ska redovisa hur de använder pengarna, berättar Ulla.

Pengarna ska gå till träning och utveckling.
– De ska sköta sig, och med det menar jag att de kan inte kan köpa sadlar eller resor till Kanarieöarna för pengarna utan det ska gå strikt till träning.
Ungdomarna har alla olika mål med hur de ska använda pengarna. 24-åriga Lina Andersson från Vellinge ska tillbaka till sin tidigare arbetsgivare, Adelinde Cornelissen i Holland. Carl Hedin, även han dressyrryttare, har spenderat det senaste året i England för studier. Nu när han flyttat hem vill han utveckla sitt egna företag.

Den tredje stipendiaten är 21-åriga hoppryttarinnan Antonia Andersson från Billinge som även är en del av ATG Hopp & Talang.
– Det här ger mig möjlighet att träna mer och utveckla mina yngre hästar. Jag har ridit två unghästar här i Falsterbo, en fem- och en sexåring, berättar hon och fortsätter:
– Det gick väl inte till övers jättebra i unghästklasserna men det är en erfarenhet att ha varit med och testat förutsättningarna.

Antonia har tidigare ridit större klasser, men i julas sålde hon sina fyra bästa hästar.
– Jag ville göra det för att kunna ha råd att fortsätta tävla, berättar hon.

För dagen är åttaårige Santiago bästa hästen i stallet.
– Jag hoppas att kunna debutera i 1.50 med honom snart, säger hon.

– Jag har fullt förtroende för de här talangerna, det var inte helt lätt att välja ut dem – men eftersom de blev valda så har de ju något särskilt. Det räcker ju att bara titta på dem, avslutade Ulla.

Text och foto: Mikael Persson/MiP Media

0

Drömstart för talangerna

Sju talanger. Två dagar. Flera experter. Tre mentorer. Fyrbenta stjärnor. Den första träffen i ATG Hopp & Talang 2015/2016 bjöd på en mängd samlad kunskap, givande resonemang och en stor dos inspiration inom ramen för temat: hästen som atlet.

När regnet duggade tätt över Strömsholm fick röda ridhuset bli hemvist för Jens Fredricssons första pass med talangerna. Med hjälp av en dressyr- och en hoppstammad häst demonstrerade Jens skillnaderna i exteriören och delade med sig av sina erfarenheter av träning och förädling av sporthästar. Ett tema som höll i sig även dag två då talangerna samlades på travnestorn Stig H Johanssons anläggning Stora Alby i Upplands Väsby.

Vid sin sida hade Stig H ingen mindre än professor Jan Jönsson. Duon diskuterade likheter och olikheter mellan rid- och travsporten när det gäller träningsupplägg. Båda har under sina decennier i hästsporten utvecklat mängder av sporthästar till atleter i världsklass – allt med en stor portion kunskap, nyfikenhet och kärlek till hästarna.

– Jag började före ATG bildades 1974, och då fanns det inga som helst pengar i travsporten. Min drivkraft var hästarna. Jag har alltid varit en hästnörd, säger Stig H som dominerade travsporten under drygt trettio år, och efter det har han hållit sig kvar bland de främsta tränarna. En häst ligger honom extra varmt om hjärtat – den nu 20 årige Victory Tilly som vann hela 70 av sina 100 lopp i karriären och som med sina 37 miljoner i insprungna pengar toppar listan av svenskfödda hästar. Idag lever han livets lugna dagar i hagen intill en annan stjärna i hästväg: reklamhästen Vinnie. Även honom fick talangerna stifta närmare bekantskap med.

Träffen bjöd även på en föreläsning med veterinär Tilman Bringewatt, signerad Evidensia Specialistsjukhuset Strömsholm. Dessutom kom satsningens tre mentorer för att träffa sina talanger. Jens Fredricsson satt ner med hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst med dressyrryttarna och Sara Algotsson Ostholt kom från Tyskland för att träffa sina fälttävlanstjejer. Tillsammans gick mentorerna igenom ryttarnas individuella upplägg med syfte att försöka hitta vilka detaljer som behöver skruvas på för att höja nivån ytterligare.

Efter två intensiva dagar var det ett gäng taggade talanger som åkte hemåt.
– Jag längtar redan efter nästa träff i augusti, sa Alexandra Eriksson, en av tre hoppryttare – och de andra var snabba att instämma.

Fortsättning följer. 

 

Start typing and press Enter to search