Hästar i stallet: Förutom att jag har min egen tävlingshäst Winton, tränar och tävlar jag även Jinx Ek. Bägge hästarna står inhyrda i ett kollektivstall, där jag tillbringar omkring fem timmar varje dag.

Stjärnan i stallet: Jag har utvecklats bra med min häst Winton, som jag har haft sedan jag var 14 år och han var 6 år. Idag tävlar vi i svår klass tillsammans.

Meriter: Jag vann junior-SM förra året och blev prisad som ”Morgondagens Stjärna” på Ryttargalan samma år. Jag tävlade junior EM i Arezzo och slutade där som 12:a och var bästa svenska ekipage. Jag fick också Dressyrringen vandringspris för 2014 års bästa junior.

Mål: I år har jag tagit klivet upp till young rider, det passar oss egentligen bättre eftersom Winton är tekniskt duktig, han är duktig i seriebyten och gör redan ”ettor”.  Vi jobbar nu med att befästa piaffe och passage. Framtiden ser ljus ut. För Jinx Ek som ägs av Eklunda Stuteri, är det Falsterbo som hägrar i år. Hon är en sportig, arbetsvillig och riktigt duktig häst. Min förhoppning är att nu efter studenten, kunna ta in fler hästar för träning och tävling.

Blogginlägg om Emelie

0

Talangerna framför kameran

Talangernas andra träff inleddes i röda ridhuset på Strömsholm i fint sällskap av Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tillsammans med ett par yngre hästar och några äldre fyrbenta förmågor, visade trion prov på hur de jobbar hästar på lite olika utbildningsnivåer, samtidigt som de delade med sig av sina erfarenheter.

– I det stora hela var det inte direkt några nya saker, men det är alltid inspirerande att se mer rutinerade ryttare rida och höra hur de resonerar i olika frågor, menade Malin – och fick medhåll från övriga gänget.

Träna med tanke. Tävla med känsla.
Dagen avslutades med premiären av Strömsholms Speakers Corner, där Johan Plate och Thomas Fogdö gav publiken på plats och hemma framför datorn, tänkvärda tips i den mentala träningssfären. Plate kommer talangerna även att träffa vid nästa träff, då handlar det om mer personlig coachning.
En fråga som ställdes till alla i publiken på plats var: känner du dig glad? Många händer lyftes upp, men när följdfrågan kom: känner dig glad så ofta som du vill? var det inte fullt lika många som höll händerna i luften.
– Den var tänkvärd, konstaterade Sandra med ett leende, direkt efter föreläsningen.

Mediaträning på programmet dag två
Under ledning av Pär Carlsson, exekutiv producent på Kanal75 – travets eget produktionsbolag, fick talangerna inspel i konsten att ta plats framför kameran och bygga sitt eget personliga varumärke. Dessutom filmades en kortare intervju med var och en, som övriga gruppen fick ge feedback på.
– Framför kameran är inte den plats där jag trivs bäst, därför är det grymt bra att få träna på det, sa Py – som framförallt fick rådet att inte vara så hård mot sig själv. Något som alla sju talangerna fick som medskick.
– Det var positivt att gruppen var så generösa och stöttande i feedbacken till varandra, däremot kan jag tycka att de generellt var lite väl självkritiska, konstaterade Per Carlsson efter dagens pass.

Under hösten kommer talangerna att fortsätta med sin individuella plan, och i december är det dags för nästa gemensamma träff. Då på Bosön.

Andra träffen i bilder >

0

Talangen Aldenfalk till unghäst-VM

Emelie Aldenfalk, 19, är en av två dressyrryttare i ATG Hopp & Talang. Nu har hon även fått Lövsta Future Challenge Stipendiet och dessutom är hon och Jinx Ek uttagna till unghäst-VM. 

I Falsterbo vann Emelie YR-kvalet i Gina Tricot Future Elit. Men resultatet strax under 70 procent var inget att skriva hem om, personbästa ligger på 74.
– Vi lägger det till handlingarna, det var tuffa förhållanden med full storm på tävlingsbanan, säger Emelie.
Winton är elva, hans paradgren är serierna och därför passar egentligen de högre klasserna honom lite bättre. Men Emelie har även en fin unghäst i Jinx Ek (SWB) (Johnson – Sandro Song) Uppf och äg: Lena & Benny Zeiloth Eklunda Stuteri, som hon blivit uttagen att rida unghäst-VM på.
Har han motsvarande kapacitet?
– Ja, kanske till och med lite bättre gångarter.

FRÅN STUDENT TILL FÖRETAGARE
Emelie har just klarat av gymnasiestudierna. Inriktningen på företagsekonomi kommer väl till pass när det nu ska startas eget.
Vad blir din affärsidé som egen företagare?
– Det gäller ju att skapa sig ett namn och ett varumärke, vi får väl se vad som händer. Det står skrivet lite i stjärnorna. Jag hoppas att jag kanske ska kunna få anställning eller komma i träning hos någon större ryttare.
Här kommer ATG Hopp & Talang in i bilden. Just att kunna få till ett mentorskap eller få stöd i särskilda punktinsatser känns tryggt.
Vad har du satt på din önskelista?
– Att träna för Kyra Kyrklund och samtidigt få lite stöd i att starta företaget, så det ska vi nog kunna få till.

SÄTT ATT UNDERLÄTTA 
Dressyren måste göras mer tillgänglig konstaterade landslagsryttaren Patrik Kittel under Falsterbo. Emelie Aldenfalk håller med.
– Det kan vara svårt att förstå dressyren så det borde ju bli lättare för publiken att bli delaktig. När poängen visas löpande blir det tydligare om något är bra eller dåligt, säger Emelie.
– Min pappa är inte hästmänniska men när han såg poängen på tavlan allt efter som programmet reds, kunde han jämföra olika ekipage och på så sätt hänga med bättre och lära sig.
I EM ska de testa en applikation där man kan bli delaktig genom att själv sätta poäng, vad tror du om det?
– Det låter som en utmärkt idé.

STIPENDIE KRYDDAR TALANGSATSNINGEN
I helgen tar Emelie emot Lövsta Future Challenge Stipendiet. Ett stipendie som också blir ett bidrag till tävlings och träningsverksamheten.
Så, hur ser hösten ut?
– Varberg och Malmö står i tävlingskalendern och sedan blir det ju även unghäst-VM. Efter det får vi se om jag åker utomlands för att träna och tävla.
Var är du om ett år när ditt år i talangprogrammet når sitt slut?
– Jag hoppas ju att jag har utvecklats som ryttare, både till häst och bredvid. Jag har en bättre mental styrka och har fått en chans att utveckla företaget.

Text och bild: Mikael Pesson/MiP Media

0

Drömstart för talangerna

Sju talanger. Två dagar. Flera experter. Tre mentorer. Fyrbenta stjärnor. Den första träffen i ATG Hopp & Talang 2015/2016 bjöd på en mängd samlad kunskap, givande resonemang och en stor dos inspiration inom ramen för temat: hästen som atlet.

När regnet duggade tätt över Strömsholm fick röda ridhuset bli hemvist för Jens Fredricssons första pass med talangerna. Med hjälp av en dressyr- och en hoppstammad häst demonstrerade Jens skillnaderna i exteriören och delade med sig av sina erfarenheter av träning och förädling av sporthästar. Ett tema som höll i sig även dag två då talangerna samlades på travnestorn Stig H Johanssons anläggning Stora Alby i Upplands Väsby.

Vid sin sida hade Stig H ingen mindre än professor Jan Jönsson. Duon diskuterade likheter och olikheter mellan rid- och travsporten när det gäller träningsupplägg. Båda har under sina decennier i hästsporten utvecklat mängder av sporthästar till atleter i världsklass – allt med en stor portion kunskap, nyfikenhet och kärlek till hästarna.

– Jag började före ATG bildades 1974, och då fanns det inga som helst pengar i travsporten. Min drivkraft var hästarna. Jag har alltid varit en hästnörd, säger Stig H som dominerade travsporten under drygt trettio år, och efter det har han hållit sig kvar bland de främsta tränarna. En häst ligger honom extra varmt om hjärtat – den nu 20 årige Victory Tilly som vann hela 70 av sina 100 lopp i karriären och som med sina 37 miljoner i insprungna pengar toppar listan av svenskfödda hästar. Idag lever han livets lugna dagar i hagen intill en annan stjärna i hästväg: reklamhästen Vinnie. Även honom fick talangerna stifta närmare bekantskap med.

Träffen bjöd även på en föreläsning med veterinär Tilman Bringewatt, signerad Evidensia Specialistsjukhuset Strömsholm. Dessutom kom satsningens tre mentorer för att träffa sina talanger. Jens Fredricsson satt ner med hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst med dressyrryttarna och Sara Algotsson Ostholt kom från Tyskland för att träffa sina fälttävlanstjejer. Tillsammans gick mentorerna igenom ryttarnas individuella upplägg med syfte att försöka hitta vilka detaljer som behöver skruvas på för att höja nivån ytterligare.

Efter två intensiva dagar var det ett gäng taggade talanger som åkte hemåt.
– Jag längtar redan efter nästa träff i augusti, sa Alexandra Eriksson, en av tre hoppryttare – och de andra var snabba att instämma.

Fortsättning följer. 

 

Start typing and press Enter to search