Stjärnan i stallet är Allan V en 8 årig valack (Lucky Point -Alice G- Irco Mena) som är uppfödd av mina föräldrar. Allan har alltid varit väldigt busig och älskar att bocka. Han har blivit lite mer vuxen på senare tid men fortfarande missar han aldrig en chans att hitta på hyss framförallt om han inte tycker han får tillräckligt med uppmärksamhet. Hans bästa egenskap är att han älskar att stå rampljuset, det är på tävlingsbanan med alla blickar på sig han blir som mest fokuserad.

Mina mål i år är att rida 3stj med godkänt resultat. Dessutom har jag flera fina unghästar i stallet och förhoppningen är att de ska kunna göra ett bra breeders i höst på väg mot större mål.

Mina förebilder är Piia Pantsu och Linda Algotsson. De är två fantastiskt duktiga ryttare som har förmågan att vara bäst när det gäller som mest.

Jag gillar häst för att det är ett fantastiskt djur. Ända sedan första shetlandsponnyn som jag åkte av så snart den stannade för att äta har jag varit fast.

Blogginlägg om Malin

0

Ny häst till Malin

Hemma i stallet är stjärnorna familjens egna uppfödningar Allan V, morgondagens stjärna, och vinnaren i Breeders Trophy 2016 för 6-åriga fälttävlanshästar, Agaton V. Snart får de sällskap av Golden Midnight, en fälttävlanshäst på god väg mot trestjärnig klass.

Under de närmaste två åren ska Golden Midnight, eller GM som han kallas till vardags, matchas upp i de stora klasserna av Malin. Avtalet sträcker sig två år fram i tiden, med ambitionen att förlängas ytterligare.
– Det här känns verkligen hur bra som helst. Jag hade tänkt sälja några av mina yngre fina hästar, för att ha möjlighet att köpa en lite mer etablerad häst – men den här lösningen är ännu bättre. Att GM dessutom är lite av en drömhäst för mig, gör inte saken sämre, säger Malin när vi hörs på telefon.

Planen är att Allan och GM ska komma igång och gå lite trestjärniga ganska tidigt på den kommande säsongen. Med Allan V är siktet inställt på EM i sommar, medan GM ska få året på sig att etablera sig i trestjärnig klass.
– Han hoppar väldigt bra, men behöver utveckla dressyren. Själv har jag en termin kvar i Uppsala så tanken är att ta upp Allan och GM hit under våren, men till sommaren blir det nog hem en vända till Skåne. Sedan får vi se vad som händer, på sikt ska jag försöka starta upp en egen verksamhet.

Vi håller ögonen på Malin och hennes hästar och önskar henne lycka till!

 

0

Medskick från Sandra & Malin

Ett nytt gäng ryttare är på god väg att ta plats i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Under fälttävlans-SM på vackra Hovdala Slott i Skåne träffade vi fjolårets fälttävlanstalanger Malin Josefsson och Sandra Gustafsson för att höra lite vad de tar med sig från det gångna året.

Hur har det varit att vara med i ATG Hopp & Talang?
– Vi har lärt oss extremt mycket om hur man lägger upp en elitsatsning under det här året, vilket verkligen har varit något som vi fälttävlansryttare har behövt, vår sport ligger ju lite efter hoppningen och dressyren om man ska vara krass mot sin egen sport. Det har varit skönt att ha några som står bakom och stöttar, att man inte behöver dra hela lasset själv utan det finns någon där som tror på oss, säger Sandra.

Skulle ni säga att ni har utvecklats under projektets gång?
– Vi har nog mest lärt oss att sålla bort vad som tar för mycket tid och energi sett till elitsatsningen, det är så lätt att man bara kör på och glömmer bort att man ska prestera på hög nivå. Nu vågar vi tänka utanför boxen, vi trodde ju båda två att vi hade ett bra system innan med ett schysst upplägg men så här i efterhand inser vi att vi hade mycket att lära vad gäller allt från hur man ska äta, sova, träna och hålla både sig själv och hästarna i bra form, säger Malin och Sandra fyller i:
– Allt kan ju inte heller förändras på ett år, men det känns skönt att man i och med ATG Hopp & Talang fick en bra uppstart och en spark i baken.

Vad värdesätter ni högst utav det ni fått med er under året?
– Förutom alla värdefulla kontakter och alla de hästmänniskor som vi träffat som inspirerat oss är det absolut grenutbytet. Vi som rider fälttävlan har nog varit de som fått mest ut av att prata, diskutera och bolla funderingar med elitryttare i hopp och dressyr, säger Sandra.

Vad skulle ni vilja säga till de kommande talangerna? Är det något speciellt som de ska tänka på?
– Ta till vara på allt! Det var ju exakt vad de förra talangerna sa till oss när vi tog över stafettpinnen och vi förstod ingenting då, men nu! Ge er in i det här projektet helhjärtat, så kommer ni att få med er mycket i bagaget inför framtiden. Mentorskapet är guld värt, och även de gånger då vi fått möta travsporten. För oss fälttävlansryttare är det jätteintressant hur travtränare till exempel konditionstränar sina hästar, och det borde vara intressant för de andra grenarna också, avslutar Malin.

Tiden har runnit iväg under vår pratstund utanför Sandras skrikgröna hästbuss, och det är hög tid att ta oss bort till stallarna. Innan vi släpper iväg våra fälttävlanstalanger frågar vi vad framtidens mål är. Både Malin och Sandra svarar i kör, utan ens en nanosekunds fundering;
– Rida OS 2020 i Tokyo, såklart!

TEXT: Linnea Fagerholm, ATG

0

Bonuskunskaper för talangerna

De obligatoriska träffarna för ryttarna i ATG Hopp & Talang 2016 avslutades redan i våras. Men igår fick gänget som nu kliver ur satsningen, möjlighet att vara med på den årliga utbildningsdagen signerad Stig H-akademien.

Alla medlemmar i akademien, det vill säga alla stipendiaterna genom åren, sponsorer och styrelsen, bjuds varje år in i slutet av augusti på en fortbildningsdag. Sedan i fjol är även ATG Hopp & Talangerna välkomna, som en exklusiv bonus för de talanger som lämnar programmet för att ge plats åt nya ryttare. Malin Josefsson och Py Jägerdén lyckades komma loss och kunde därmed addera ytterligare en dag med kunskap till årets övriga erfarenheter.

Dagen spenderades på Lantbruksuniversitetet i Uppsala, närmare bestämt på Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, där namnkunniga professorer och veterinärer delade med sig av den senaste forskningen och aktuella ämnen.
– Det var en jättebra dag med flera intressanta föreläsningar. Jag kan verkligen rekommendera nästa års gäng att försöka gå, säger Py.

Årets program innehöll föreläsningar om om tränings- och tävlingsavbrott på grund av ortopediska skador (Lars Roepstorff), banunderlag och dess påverkan på hoven (Ove Wattle), den senaste forskningen kring banunderlag (Elin Hernlund), barfotafrågan diskuterades och sedan fick vi en introduktion i tekniken kring Lameless Locator av veterinär Marie Rhodin. Det var också ett pass om den lyckligtvis inte så vanligt förekommande, otäcka sjukdomen polyneuropati.

På kvällen gästades middagen på Wenngarns Dammstugan, av Anders Lindqvist, sedan många år verksam som travtränare i Frankrike. Han bjöd på både tänkvärda och framförallt underhållande historier från hans år som tränare både i Sverige och utomlands.

Med det tackar vi årets grymma ryttare – och ser fram emot att dra igång ett nytt gäng i slutet av september! #ingendrömärförstor 

Skärmavbild 2016-08-31 kl. 14.22.07

0

Talangerna framför kameran

Talangernas andra träff inleddes i röda ridhuset på Strömsholm i fint sällskap av Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tillsammans med ett par yngre hästar och några äldre fyrbenta förmågor, visade trion prov på hur de jobbar hästar på lite olika utbildningsnivåer, samtidigt som de delade med sig av sina erfarenheter.

– I det stora hela var det inte direkt några nya saker, men det är alltid inspirerande att se mer rutinerade ryttare rida och höra hur de resonerar i olika frågor, menade Malin – och fick medhåll från övriga gänget.

Träna med tanke. Tävla med känsla.
Dagen avslutades med premiären av Strömsholms Speakers Corner, där Johan Plate och Thomas Fogdö gav publiken på plats och hemma framför datorn, tänkvärda tips i den mentala träningssfären. Plate kommer talangerna även att träffa vid nästa träff, då handlar det om mer personlig coachning.
En fråga som ställdes till alla i publiken på plats var: känner du dig glad? Många händer lyftes upp, men när följdfrågan kom: känner dig glad så ofta som du vill? var det inte fullt lika många som höll händerna i luften.
– Den var tänkvärd, konstaterade Sandra med ett leende, direkt efter föreläsningen.

Mediaträning på programmet dag två
Under ledning av Pär Carlsson, exekutiv producent på Kanal75 – travets eget produktionsbolag, fick talangerna inspel i konsten att ta plats framför kameran och bygga sitt eget personliga varumärke. Dessutom filmades en kortare intervju med var och en, som övriga gruppen fick ge feedback på.
– Framför kameran är inte den plats där jag trivs bäst, därför är det grymt bra att få träna på det, sa Py – som framförallt fick rådet att inte vara så hård mot sig själv. Något som alla sju talangerna fick som medskick.
– Det var positivt att gruppen var så generösa och stöttande i feedbacken till varandra, däremot kan jag tycka att de generellt var lite väl självkritiska, konstaterade Per Carlsson efter dagens pass.

Under hösten kommer talangerna att fortsätta med sin individuella plan, och i december är det dags för nästa gemensamma träff. Då på Bosön.

Andra träffen i bilder >

0

Drömstart för talangerna

Sju talanger. Två dagar. Flera experter. Tre mentorer. Fyrbenta stjärnor. Den första träffen i ATG Hopp & Talang 2015/2016 bjöd på en mängd samlad kunskap, givande resonemang och en stor dos inspiration inom ramen för temat: hästen som atlet.

När regnet duggade tätt över Strömsholm fick röda ridhuset bli hemvist för Jens Fredricssons första pass med talangerna. Med hjälp av en dressyr- och en hoppstammad häst demonstrerade Jens skillnaderna i exteriören och delade med sig av sina erfarenheter av träning och förädling av sporthästar. Ett tema som höll i sig även dag två då talangerna samlades på travnestorn Stig H Johanssons anläggning Stora Alby i Upplands Väsby.

Vid sin sida hade Stig H ingen mindre än professor Jan Jönsson. Duon diskuterade likheter och olikheter mellan rid- och travsporten när det gäller träningsupplägg. Båda har under sina decennier i hästsporten utvecklat mängder av sporthästar till atleter i världsklass – allt med en stor portion kunskap, nyfikenhet och kärlek till hästarna.

– Jag började före ATG bildades 1974, och då fanns det inga som helst pengar i travsporten. Min drivkraft var hästarna. Jag har alltid varit en hästnörd, säger Stig H som dominerade travsporten under drygt trettio år, och efter det har han hållit sig kvar bland de främsta tränarna. En häst ligger honom extra varmt om hjärtat – den nu 20 årige Victory Tilly som vann hela 70 av sina 100 lopp i karriären och som med sina 37 miljoner i insprungna pengar toppar listan av svenskfödda hästar. Idag lever han livets lugna dagar i hagen intill en annan stjärna i hästväg: reklamhästen Vinnie. Även honom fick talangerna stifta närmare bekantskap med.

Träffen bjöd även på en föreläsning med veterinär Tilman Bringewatt, signerad Evidensia Specialistsjukhuset Strömsholm. Dessutom kom satsningens tre mentorer för att träffa sina talanger. Jens Fredricsson satt ner med hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst med dressyrryttarna och Sara Algotsson Ostholt kom från Tyskland för att träffa sina fälttävlanstjejer. Tillsammans gick mentorerna igenom ryttarnas individuella upplägg med syfte att försöka hitta vilka detaljer som behöver skruvas på för att höja nivån ytterligare.

Efter två intensiva dagar var det ett gäng taggade talanger som åkte hemåt.
– Jag längtar redan efter nästa träff i augusti, sa Alexandra Eriksson, en av tre hoppryttare – och de andra var snabba att instämma.

Fortsättning följer. 

 

Start typing and press Enter to search