Stallets stjärna just nu, Nicke val 9 år e: Niklas 916- Zorn. uppf. Carola Berg. äg. Jan Cadstedt, Anna Björklund o Py Jägerden. Nicke är placerad 140 hoppning internationellt. Hans bästa egenskaper är att han är klok, modig o älskar att arbeta, framförallt inne på tävlingsbanan.
Min förebild är Lotta Björe för all den kunskap hon besitter o gärna delar med sig av till andra. Hon är en fantastisk människokännare o dessutom expert på att veta när det är dags att ta nästa steg i utbildningen av hästarna.
Jag gillar häst därför att jag är född in i det o vet inget annat, kan heller inte tänka mig att fylla mina dagarna med något annat än hästarna som jag älskar.
Tillsammans med min mentor i satsningen har jag kommit fram till att nästa steg i min utveckling är att förbättra min position i språnget, därför kommer jag förhoppningsvis få hjälp med det samt verktyg att jobba vidare med hemma.

Blogginlägg om Py

0

Py på plats med fem hästar på Elmia

Marcus Westergren har kvalat sex unghästar och Py Jägerdén har lyckats med konststycket att kvala fem unga talanger till Elmia Scandinavian Horse Show. 
– Det är kanske någon ryttare med flera hästar på plats, men då har de även äldre hästar, säger Py som precis har klivit av andra hästen för dagen.

På Elmia väntar fem dagar med både dressyr och hoppning för bland annat några av landets främsta unga hästar. Kvalen går i veckan och sedan rids finalerna till helgen.
– Det är väldigt fint här med en internationell atmosfär. För de unga hästarna som behöver få rutin på den här typen av tävlingar, är det toppen.

Py om hästarna hon rider i veckan: 
Alanya – 7 år. ”Häst som nästan alltid tävlar bra, så jag hoppas det håller i sig även här”.
Jitske van het Kastanjehof aka Matilda, 7 år. ”Hon visade inte toppform förra tävlingen, men den här miljön borde passa henne”.
Vivianne, 5 år – ”Hon har ganska lite rutin men är väldig klok och modig så det här borde hon göra fint. Inledde med en felfri runda”.
Wishansa SN, 6 år. ”Hon var lite seg när vi hoppade hemma i veckan, men hon var hur pigg som helst här. Tyvärr fick hon med sig en frambom i första rundan, men i övrigt hoppade hon väldigt fint”.
Bailacolle Z, 6 år ”Hon är en stor häst, men har alla kvaliteter som en hopphäst ska ha, och hon borde göra det här enkelt”.

Vi håller tummarna och önskar lycka till!

0

Bonuskunskaper för talangerna

De obligatoriska träffarna för ryttarna i ATG Hopp & Talang 2016 avslutades redan i våras. Men igår fick gänget som nu kliver ur satsningen, möjlighet att vara med på den årliga utbildningsdagen signerad Stig H-akademien.

Alla medlemmar i akademien, det vill säga alla stipendiaterna genom åren, sponsorer och styrelsen, bjuds varje år in i slutet av augusti på en fortbildningsdag. Sedan i fjol är även ATG Hopp & Talangerna välkomna, som en exklusiv bonus för de talanger som lämnar programmet för att ge plats åt nya ryttare. Malin Josefsson och Py Jägerdén lyckades komma loss och kunde därmed addera ytterligare en dag med kunskap till årets övriga erfarenheter.

Dagen spenderades på Lantbruksuniversitetet i Uppsala, närmare bestämt på Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, där namnkunniga professorer och veterinärer delade med sig av den senaste forskningen och aktuella ämnen.
– Det var en jättebra dag med flera intressanta föreläsningar. Jag kan verkligen rekommendera nästa års gäng att försöka gå, säger Py.

Årets program innehöll föreläsningar om om tränings- och tävlingsavbrott på grund av ortopediska skador (Lars Roepstorff), banunderlag och dess påverkan på hoven (Ove Wattle), den senaste forskningen kring banunderlag (Elin Hernlund), barfotafrågan diskuterades och sedan fick vi en introduktion i tekniken kring Lameless Locator av veterinär Marie Rhodin. Det var också ett pass om den lyckligtvis inte så vanligt förekommande, otäcka sjukdomen polyneuropati.

På kvällen gästades middagen på Wenngarns Dammstugan, av Anders Lindqvist, sedan många år verksam som travtränare i Frankrike. Han bjöd på både tänkvärda och framförallt underhållande historier från hans år som tränare både i Sverige och utomlands.

Med det tackar vi årets grymma ryttare – och ser fram emot att dra igång ett nytt gäng i slutet av september! #ingendrömärförstor 

Skärmavbild 2016-08-31 kl. 14.22.07

0

Storyn om talangfulla ”Matilda”

Till Scandinavium kommer Py Jägerdén till start i Lövsta Future Challenge Youngsters Tour. Hästen hon rider heter Jitske van het Kastanjehof i startlistan. Hemma heter hon kort och gott: Matilda.

Storyn bakom det talangfulla stoet är ganska fantastisk. Det började med en belgisk uppfödare som inte hade möjlighet att behålla sina hästar. Lotta Björe fick höra talas om det och för en spottstyver blev hon ägare till ett dräktigt sto med föl vid sidan om. Tanken var att hästarna skulle bli kvar i Belgien, så döm om Lottas förvåning när hon fick ett samtal med beskedet att hennes hästar var på plats – i Sverige. Att hon inte hade förankrat den spontana hästaffären hos maken, gjorde inte saken lättare – och det faktum att den förmodade fölungen visade sig vara en ohanterad tvååring som inte lämnat mammans sida sedan födseln, komplicerade det hela ytterligare…
– Det blev en ganska dramatisk avvänjning som slutade med att stoet skadade sig i transporten och unghästen – som var Matilda – kom lös och fick en ful sårskada, berättar Py. Såret syddes och läkte ihop.
– Idag är Matilda sju år och hon har varit fräsch sedan dess, berättar Py.

Vintern då Matilda skulle fylla tre, stod hon hos Py och som en överraskning till Lotta togs tillfället i akt och Matilda reds in med den äran. Sedan ett par år tillbaka är hon tillbaka hos Py och ekipaget har gått från klarhet till klarhet. De fina resultaten har tagit dem ända till Scandinavium.
– Jag ser fram emot att starta i Göteborg. Med unga hästar kan allt hända och vi har minst lika stor chans som de andra i startlistan, säger Py.

Jitske van het Kastanjehof
Född 2009
Thunder van de Zuuthoeve – Quito de Baussy
Äg: Lotta Björe
Uppf: Gaston Geldof

0

Talangerna framför kameran

Talangernas andra träff inleddes i röda ridhuset på Strömsholm i fint sällskap av Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tillsammans med ett par yngre hästar och några äldre fyrbenta förmågor, visade trion prov på hur de jobbar hästar på lite olika utbildningsnivåer, samtidigt som de delade med sig av sina erfarenheter.

– I det stora hela var det inte direkt några nya saker, men det är alltid inspirerande att se mer rutinerade ryttare rida och höra hur de resonerar i olika frågor, menade Malin – och fick medhåll från övriga gänget.

Träna med tanke. Tävla med känsla.
Dagen avslutades med premiären av Strömsholms Speakers Corner, där Johan Plate och Thomas Fogdö gav publiken på plats och hemma framför datorn, tänkvärda tips i den mentala träningssfären. Plate kommer talangerna även att träffa vid nästa träff, då handlar det om mer personlig coachning.
En fråga som ställdes till alla i publiken på plats var: känner du dig glad? Många händer lyftes upp, men när följdfrågan kom: känner dig glad så ofta som du vill? var det inte fullt lika många som höll händerna i luften.
– Den var tänkvärd, konstaterade Sandra med ett leende, direkt efter föreläsningen.

Mediaträning på programmet dag två
Under ledning av Pär Carlsson, exekutiv producent på Kanal75 – travets eget produktionsbolag, fick talangerna inspel i konsten att ta plats framför kameran och bygga sitt eget personliga varumärke. Dessutom filmades en kortare intervju med var och en, som övriga gruppen fick ge feedback på.
– Framför kameran är inte den plats där jag trivs bäst, därför är det grymt bra att få träna på det, sa Py – som framförallt fick rådet att inte vara så hård mot sig själv. Något som alla sju talangerna fick som medskick.
– Det var positivt att gruppen var så generösa och stöttande i feedbacken till varandra, däremot kan jag tycka att de generellt var lite väl självkritiska, konstaterade Per Carlsson efter dagens pass.

Under hösten kommer talangerna att fortsätta med sin individuella plan, och i december är det dags för nästa gemensamma träff. Då på Bosön.

Andra träffen i bilder >

0

Py tvåa i montéloppet

” Det gick bra, var superroligt o inte alls nervöst när jag väl fick se min häst. Gick ut lite hårt så han blev trött o tappade ledningen på upploppet. Jag o Jörgen satsar på revansch nästa år!”

Se bildbomben från Sundbyholm Summer Games på vår Facebooksida >

Resultat monté:
1) Stina Lillje – Strecket
2) Py Jägerden – Youri Dean
3) Filip Ågren – U. Bergs Otto

Resultat kuskhoppningen:
1) Markus B. Svedberg – Easydor 0/29.07
2) Lina Bertilsson – Bell Fleur 0/29.55
3) Pierre Nyström – Presley 0/31.11

0

Py startar i ryttarnas montélopp!

Imorgon kl 13.00 är det dags för årets upplaga av Kuskhoppningen och Ryttarnas montélopp på Sundbyholm. Där tävlar en ryttare i par med en kusk i varandras grenar. En av ryttarna bakom startbilen, är ATG-talangen Py Jägerdén.

Hej Py, i morgon rider du ditt första montélopp på Sundbyholm – är du laddad?
– Alltså, jag var nervös tidigare och nu börjar jag på allvar fundera på vad jag har gett mig in på.

Hur kommer det sig?
– Jag har tränat lite idag med min kuskkollega Jörgen S. Eriksson och att rida monté är både svårt och asjobbigt. När jag skulle hoppa av efter träningsrundan, bara vek sig benen så jag ramlade i leran med mina vita ridbyxor… Det är helt klart andra muskler som används än när man hoppar.

Så vad har du för taktik?
– Jag ska fokusera på att försöka stå upp hela distansen, inte skada mig på vägen och dessutom ha i bakhuvudet att jag ska orka rida 145:an efteråt… Risken är ju att vinnarskallen slår till efter 200 meter och då är det lätt att glömma att just montéloppet inte är världens viktigaste att vinna Smiley wink

Marcus Westergren har varit med tidigare, Filip Ågren var grym på den mekaniska montéhästen (blicken på bilden säger väl allt…) och Jens Fredricson har ridit på… kameler i Falsterbo. Vilken ryttare tror du har bäst chanser att vinna i morgon?
– Stina Lillje har snabbaste hästen och dessutom har hon ridit monté på ponny, hennes kuskkollega verkade dessutom grymt säker i hoppningen.

Dina egna chanser?
– Jag är väl lite av en katastrof, men jag har stora förhoppningar på ”min” kusk Jörgen. Han har fått testa att rida omhoppningssvängar idag och han var grymt duktig och dessutom verkar han vara en riktig vinnarskalle. Så vem vet.

Lycka till!
– Tack.

0

Nico

Nicke avslutade helgen i Hammarö med fortsatt fin hoppning, dock 4 fel i finalen. Vanten tog sig samman o hoppade fint med ett nedslag i omhoppningen i 135.

Nico fick avsluta helgen trevligt i 135, kändes bra, red fort men rev tyvärr sista hindret i omhoppningen. Bestämde oss efter första kvalet i torsdags att han har tävlat färdigt med mig i sadeln, han ska få hoppa lite lägre klasser o glädja någon annan. Har Bosse o Stall Toleryd, o som vanligt Lotta, att tacka för två fantastiska år. Fick Nico som gåva o precis som Niklas 916 har han lärt mig massor med saker o gett mig möjligheten att rida tävlingar o klasser jag inte varit närheten av innan. Nico har för alltid en speciell plats i mitt hjärta. Tack alla som bidragit till dessa två år!

Igår befann vi oss istället i Kumla på tävling med ett gäng unghästar.

LÄS HELA INLÄGGET PÅ HORZENET >

0

Oj, oj…

…..oj! vad jag har många saker att berätta. Blir lätt så när man inte uppdaterar på ett tag, anledningen till att jag inte uppdaterat på ett tag är att jag haft fullt upp. Lite av en ond cirkel alltså.

Förra veckan skulle vi ha tävlat i Surahammar på torsdagen men de ställde in tävlingen pga. regnet. På fredagen hoppade jag ett gäng unghästar på Jump Club. Alla hästarna var duktiga o hoppade fint på gräset. Bl.a. visade Cilla hoppning utöver det vanliga o var felfri i 100. Malva var felfri i 110 o i vår 120 debut. Tilde hoppade felfritt i 110 o gjorde sin första felfria 120. Poppie var felfri i 110.
På Lördagen hoppade HM 120 med 4 fel, Baila rev sista hindret i 120 o Matilda gjorde en kanonrunda i 130 men även där blev det 4 fel.

O så var det den där hemligheten… LÄS INLÄGGET I SIN HELHET HÄR, PÅ HORZENET >

0

Drömstart för talangerna

Sju talanger. Två dagar. Flera experter. Tre mentorer. Fyrbenta stjärnor. Den första träffen i ATG Hopp & Talang 2015/2016 bjöd på en mängd samlad kunskap, givande resonemang och en stor dos inspiration inom ramen för temat: hästen som atlet.

När regnet duggade tätt över Strömsholm fick röda ridhuset bli hemvist för Jens Fredricssons första pass med talangerna. Med hjälp av en dressyr- och en hoppstammad häst demonstrerade Jens skillnaderna i exteriören och delade med sig av sina erfarenheter av träning och förädling av sporthästar. Ett tema som höll i sig även dag två då talangerna samlades på travnestorn Stig H Johanssons anläggning Stora Alby i Upplands Väsby.

Vid sin sida hade Stig H ingen mindre än professor Jan Jönsson. Duon diskuterade likheter och olikheter mellan rid- och travsporten när det gäller träningsupplägg. Båda har under sina decennier i hästsporten utvecklat mängder av sporthästar till atleter i världsklass – allt med en stor portion kunskap, nyfikenhet och kärlek till hästarna.

– Jag började före ATG bildades 1974, och då fanns det inga som helst pengar i travsporten. Min drivkraft var hästarna. Jag har alltid varit en hästnörd, säger Stig H som dominerade travsporten under drygt trettio år, och efter det har han hållit sig kvar bland de främsta tränarna. En häst ligger honom extra varmt om hjärtat – den nu 20 årige Victory Tilly som vann hela 70 av sina 100 lopp i karriären och som med sina 37 miljoner i insprungna pengar toppar listan av svenskfödda hästar. Idag lever han livets lugna dagar i hagen intill en annan stjärna i hästväg: reklamhästen Vinnie. Även honom fick talangerna stifta närmare bekantskap med.

Träffen bjöd även på en föreläsning med veterinär Tilman Bringewatt, signerad Evidensia Specialistsjukhuset Strömsholm. Dessutom kom satsningens tre mentorer för att träffa sina talanger. Jens Fredricsson satt ner med hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst med dressyrryttarna och Sara Algotsson Ostholt kom från Tyskland för att träffa sina fälttävlanstjejer. Tillsammans gick mentorerna igenom ryttarnas individuella upplägg med syfte att försöka hitta vilka detaljer som behöver skruvas på för att höja nivån ytterligare.

Efter två intensiva dagar var det ett gäng taggade talanger som åkte hemåt.
– Jag längtar redan efter nästa träff i augusti, sa Alexandra Eriksson, en av tre hoppryttare – och de andra var snabba att instämma.

Fortsättning följer. 

 

Start typing and press Enter to search