Hästar i stallet: Kaminskij valack född 2002, e Hertigen – Robin Z, äg. Morfar Bengt Johansson & Sandra Gustafsson uppf. Birgit Jönsson. Koordinat valack född 2007, e. Laptop – Robin Z, äg. Sandra Gustafsson, uppf. Birgit Jönsson. Kvadrat Valack född 200, e. Hip Hop – Robin Z, äg. Sandra Gustafsson, uppf. Birgit Jönsson. Elco valack född 2009, e. Vivaldo – Clavecimble. Äg. Monika &Stefan Andersson &  Pappa Kenth & Sandra Gustafsson, uppf. I Holland.

Stjärnan i stallet är Kaminskij som till vardags kallas Nisse. Han är ledaren i hagen och tycker att kel och gos är överflödigt, han är extremt kittlig så det där med att rykta länge kan du glömma. Fläta manen och borsta ansiktet är mysigt. Nisse har varit i stallet i nio år i år, han älskar julshower och visar gärna upp sig under ryttare utan sadel och träns. Han är helt enkelt stallets stjärna eftersom han är så egensinnig.

Min förebild är hoppryttaren Rodrigo Pessoa, för att det alltid ser så okomplicerat och mjukt ut när han rider, något jag verkligen strävar efter själv.

Mina föräldrar tvingade mig aldrig att rida eller hålla på med hästar även fast det låg i deras intresse, de lät mitt intresse växa fram, därför gillar jag häst!

Tillsammans med min mentor i satsningen har jag kommit fram till att nästa steg i min utveckling är att få till ännu bättre struktur innan och under tävling. Därför kommer jag att se över mitt tävlingsupplägg och team för att bli mer medveten och självsäker i upplägget under innan under och efter tävling för att höja min prestation och förbättra mina resultat.

Mina samarbetspartners:
Dr. Schaette, www.schaette.se
Sebos – www.sebos.se
Stierna Equestrian Sportswear www.stierna.com
Antarés Sellier France www.erikjerneld.com
Agenturum Nordiska AB – agenturum.mamutweb.com

Blogginlägg om Sandra

0

Medskick från Sandra & Malin

Ett nytt gäng ryttare är på god väg att ta plats i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Under fälttävlans-SM på vackra Hovdala Slott i Skåne träffade vi fjolårets fälttävlanstalanger Malin Josefsson och Sandra Gustafsson för att höra lite vad de tar med sig från det gångna året.

Hur har det varit att vara med i ATG Hopp & Talang?
– Vi har lärt oss extremt mycket om hur man lägger upp en elitsatsning under det här året, vilket verkligen har varit något som vi fälttävlansryttare har behövt, vår sport ligger ju lite efter hoppningen och dressyren om man ska vara krass mot sin egen sport. Det har varit skönt att ha några som står bakom och stöttar, att man inte behöver dra hela lasset själv utan det finns någon där som tror på oss, säger Sandra.

Skulle ni säga att ni har utvecklats under projektets gång?
– Vi har nog mest lärt oss att sålla bort vad som tar för mycket tid och energi sett till elitsatsningen, det är så lätt att man bara kör på och glömmer bort att man ska prestera på hög nivå. Nu vågar vi tänka utanför boxen, vi trodde ju båda två att vi hade ett bra system innan med ett schysst upplägg men så här i efterhand inser vi att vi hade mycket att lära vad gäller allt från hur man ska äta, sova, träna och hålla både sig själv och hästarna i bra form, säger Malin och Sandra fyller i:
– Allt kan ju inte heller förändras på ett år, men det känns skönt att man i och med ATG Hopp & Talang fick en bra uppstart och en spark i baken.

Vad värdesätter ni högst utav det ni fått med er under året?
– Förutom alla värdefulla kontakter och alla de hästmänniskor som vi träffat som inspirerat oss är det absolut grenutbytet. Vi som rider fälttävlan har nog varit de som fått mest ut av att prata, diskutera och bolla funderingar med elitryttare i hopp och dressyr, säger Sandra.

Vad skulle ni vilja säga till de kommande talangerna? Är det något speciellt som de ska tänka på?
– Ta till vara på allt! Det var ju exakt vad de förra talangerna sa till oss när vi tog över stafettpinnen och vi förstod ingenting då, men nu! Ge er in i det här projektet helhjärtat, så kommer ni att få med er mycket i bagaget inför framtiden. Mentorskapet är guld värt, och även de gånger då vi fått möta travsporten. För oss fälttävlansryttare är det jätteintressant hur travtränare till exempel konditionstränar sina hästar, och det borde vara intressant för de andra grenarna också, avslutar Malin.

Tiden har runnit iväg under vår pratstund utanför Sandras skrikgröna hästbuss, och det är hög tid att ta oss bort till stallarna. Innan vi släpper iväg våra fälttävlanstalanger frågar vi vad framtidens mål är. Både Malin och Sandra svarar i kör, utan ens en nanosekunds fundering;
– Rida OS 2020 i Tokyo, såklart!

TEXT: Linnea Fagerholm, ATG

0

Talangerna framför kameran

Talangernas andra träff inleddes i röda ridhuset på Strömsholm i fint sällskap av Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tillsammans med ett par yngre hästar och några äldre fyrbenta förmågor, visade trion prov på hur de jobbar hästar på lite olika utbildningsnivåer, samtidigt som de delade med sig av sina erfarenheter.

– I det stora hela var det inte direkt några nya saker, men det är alltid inspirerande att se mer rutinerade ryttare rida och höra hur de resonerar i olika frågor, menade Malin – och fick medhåll från övriga gänget.

Träna med tanke. Tävla med känsla.
Dagen avslutades med premiären av Strömsholms Speakers Corner, där Johan Plate och Thomas Fogdö gav publiken på plats och hemma framför datorn, tänkvärda tips i den mentala träningssfären. Plate kommer talangerna även att träffa vid nästa träff, då handlar det om mer personlig coachning.
En fråga som ställdes till alla i publiken på plats var: känner du dig glad? Många händer lyftes upp, men när följdfrågan kom: känner dig glad så ofta som du vill? var det inte fullt lika många som höll händerna i luften.
– Den var tänkvärd, konstaterade Sandra med ett leende, direkt efter föreläsningen.

Mediaträning på programmet dag två
Under ledning av Pär Carlsson, exekutiv producent på Kanal75 – travets eget produktionsbolag, fick talangerna inspel i konsten att ta plats framför kameran och bygga sitt eget personliga varumärke. Dessutom filmades en kortare intervju med var och en, som övriga gruppen fick ge feedback på.
– Framför kameran är inte den plats där jag trivs bäst, därför är det grymt bra att få träna på det, sa Py – som framförallt fick rådet att inte vara så hård mot sig själv. Något som alla sju talangerna fick som medskick.
– Det var positivt att gruppen var så generösa och stöttande i feedbacken till varandra, däremot kan jag tycka att de generellt var lite väl självkritiska, konstaterade Per Carlsson efter dagens pass.

Under hösten kommer talangerna att fortsätta med sin individuella plan, och i december är det dags för nästa gemensamma träff. Då på Bosön.

Andra träffen i bilder >

0

Fin framgång för Sandra!

Midsommarhelgen bjöd garanterat på både blomster i håret och dans runt stången för de flesta av talangerna, men en som definitivt hade fokus på annat håll var Sandra Gustafsson som tillsammans med Kaminskij – alias Nisse – gjorde en superprestation när de red in på en niondeplats i Luhmuhülens trestjärniga klass! Stort grattis säger vi!

Här finns resultatlistorna i sin helhet >

0

Vilken start på säsongen!

Just nu sitter jag på tåget mot Strömsholm, ja det är synd att det inte går direkttåg, ett par byten blir det på vägen dit.
Tiden flyger förbi och det har gått ett bra tag sedan jag gjorde en uppdatering här. Säsongen är igång för fullt och jag har haft en vilohelg sedan i mars. Hästarna har gått kanon, jag är äntligen tillbaka på 3* nivå igen!

Kaminskij har hittills lyckats kamma hem både en silverplats i CIC3* i Sopot i slutet på April och en bronsplats i CNC3* hos Staffan i Höör. Den tävlingen gick allt som på räls, tills dess att bensinen tog slut, vid inhoppet på coffin, både och Nisse blev helt paffa. SKit också! Men helt ärligt, 25 minuter mellan starterna på den nivån, det är verkligen inte att rekommendera, speciellt inte efter att man dessutom lyckats ramla av häst nummer ett.

Dino har plockat placeringar i CIC2* klass i år, vi har även debuterat 3* nu senast hos Staffan, allt gick så fantastiskt bra! – Till sista komplexet, och jag och Dino gick skiljda vägar. Fruktansvärt surt, men bara att blicka framåt, jag vet att jag har två 3* hästar i stallet nu, och den känslan är amazing!
Dessa båda fantastiska hästar har också sett till att jag just i skrivande stund ligger 121a på världsrankingen samt rankad 3a bland de svenska fälttävlansseniorerna, något jag tänker njuta av såhär i början på säsongen.

LÄS INLÄGGET I SIN HELHET HÄR, PÅ LUNDHAGEN EVENTING >

0

Drömstart för talangerna

Sju talanger. Två dagar. Flera experter. Tre mentorer. Fyrbenta stjärnor. Den första träffen i ATG Hopp & Talang 2015/2016 bjöd på en mängd samlad kunskap, givande resonemang och en stor dos inspiration inom ramen för temat: hästen som atlet.

När regnet duggade tätt över Strömsholm fick röda ridhuset bli hemvist för Jens Fredricssons första pass med talangerna. Med hjälp av en dressyr- och en hoppstammad häst demonstrerade Jens skillnaderna i exteriören och delade med sig av sina erfarenheter av träning och förädling av sporthästar. Ett tema som höll i sig även dag två då talangerna samlades på travnestorn Stig H Johanssons anläggning Stora Alby i Upplands Väsby.

Vid sin sida hade Stig H ingen mindre än professor Jan Jönsson. Duon diskuterade likheter och olikheter mellan rid- och travsporten när det gäller träningsupplägg. Båda har under sina decennier i hästsporten utvecklat mängder av sporthästar till atleter i världsklass – allt med en stor portion kunskap, nyfikenhet och kärlek till hästarna.

– Jag började före ATG bildades 1974, och då fanns det inga som helst pengar i travsporten. Min drivkraft var hästarna. Jag har alltid varit en hästnörd, säger Stig H som dominerade travsporten under drygt trettio år, och efter det har han hållit sig kvar bland de främsta tränarna. En häst ligger honom extra varmt om hjärtat – den nu 20 årige Victory Tilly som vann hela 70 av sina 100 lopp i karriären och som med sina 37 miljoner i insprungna pengar toppar listan av svenskfödda hästar. Idag lever han livets lugna dagar i hagen intill en annan stjärna i hästväg: reklamhästen Vinnie. Även honom fick talangerna stifta närmare bekantskap med.

Träffen bjöd även på en föreläsning med veterinär Tilman Bringewatt, signerad Evidensia Specialistsjukhuset Strömsholm. Dessutom kom satsningens tre mentorer för att träffa sina talanger. Jens Fredricsson satt ner med hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst med dressyrryttarna och Sara Algotsson Ostholt kom från Tyskland för att träffa sina fälttävlanstjejer. Tillsammans gick mentorerna igenom ryttarnas individuella upplägg med syfte att försöka hitta vilka detaljer som behöver skruvas på för att höja nivån ytterligare.

Efter två intensiva dagar var det ett gäng taggade talanger som åkte hemåt.
– Jag längtar redan efter nästa träff i augusti, sa Alexandra Eriksson, en av tre hoppryttare – och de andra var snabba att instämma.

Fortsättning följer. 

 

Start typing and press Enter to search