Hästar i stallet: Thelma, Wasabi HHZ, Lekrol II, Pelé, Crazy About

Min förebild är: Rolf-Göran Bengtsson

Därför gillar jag hästar: Hästar är livet!

Mina sponsorer är: Västerås Ridgymnasium, Kvalité Häst & Hund, ALFAB

Blogginlägg om Emma

0

Fullspäckad finalträff i ATG Hopp & Talang

”Konsten att tävla på topp” var temat för den fjärde och sista träffen för årets upplaga av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med trav hos Mattias Djuse, fysprofilen, studiebesök på Lövsta och mentalt snack med Johan Plate. För att nämna en del.  

Dag ett drog igång med provkörning av travhästar hos Mattias Djuse, en av landets unga och framgångsrika tränare som har sin rörelse på Sisyfos utanför Märsta. För dagen stod Mattias på backen och handleden i bandage. Bakom hästarna för att guida ryttarna rätt runt travbanan satt i stället lärlingarna Mads H Nielsen och Oskar Kylin Blom. Och ryttarna fick med beröm godkänt.
– De skötte sig riktigt bra, hoppas att de tyckte att det var roligt också, sa Mads när alla hade fått testa på att hålla i tömmarna.

När ryttarna hade klivit ur kördressarna bar det av till Lövsta, där Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise ”Lussan” Nathhorst mötte upp och guidade runt oss på den makalöst fina – men framförallt smarta – anläggningen. Med stor entusiasm beskrev Tinne tankarna bakom många av de finesser som gör stallet både hållbart, hästvänligt och lättarbetat. Dyra materialval och lyxiga finesser i all ära – men i grund och botten är det främst bra idéer, väl värda att kopiera.

Ryttare är idrottare. Inom ramen för ATG Hopp & Talang är det stort fokus på ryttaren. Den här sista träffen rymde även individuell uppföljning av ryttarnas kost, ett pass med Johan Plate där han väckte tankar kring konsten att prestera som bäst när det gäller som mest och fysprofilen. Dressyrryttaren Erika Andersson imponerade stort med sin styrka och snabbhet – men framförallt med den utveckling som hon gjort inom i stort sett alla delar som ingåri fysprofilen.
– Det känns riktigt bra att den träning jag lagt ner sedan vi började, även visar sig i resultatet, sa Erika.

Det här var den sista träffen – men stödet och det individuella arbetet fortsätter fram till september, då ett nytt gäng ryttare tar plats i nästa omgång av ATG Hopp & Talang.

0

Massor av ryttarutveckling

Den här veckan pågår flera träffar inom ramen för Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Avsuttet som uppsuttet och runt om i landet.

I år har 14 av 19 distrikt fått godkänt för att kunna genomföra satsningar inom ramen för ryttarutveckling (nivå 2 i ridsportens utvecklingsmodell). Med fokus på helheten läggs en bra grund för ryttarna att utvecklas och på sikt även söka sig vidare till Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram.

När det gäller de centrala satsningarna finns det två nivåer. I dagarna pågår den andra träffen för både Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, och ATG Hopp & Talang, som är förbundets utvecklingsprogram på nivå 4. De närmare fyrtio ryttarna på nivå 3 är uppdelade i två grupper och tre discipliner. Den ena halvan har sin träff på Flyinge medan den andra halvan håller till på Strömsholm. Under måndagen var det fälttävlansryttarna som blev drillade av självaste professor Jönsson – lika engagerad som alltid när det gäller att förmedla ridningens ädla konst. På bilden är det Aminda Ingulfson som får några extra medskick efter passet.

img_2598

För de sex ryttarna i ATG Hopp & Talang, är det som alltid en träff utan häst, och temat för dagarna två är ”Hållbar satsning”. Platsen är Hästsportens Hus, Solvalla, och på agendan står kostföreläsning och fystester dag ett, och hållbar träning av sporthästen samt vikten av ett vettigt underlag dag två. På tisdagskvällen ansluter Mads Hendeliowitz för att dela med sig av sin resa fram till OS i Rio.

Följ oss på #ryttarutveckling

0

Emma till Elmia

– Jag stod som reserv till att komma med och i fredags fick jag ett meddelande att jag var varmt välkommen. Det känns riktigt roligt att bara få chansen att rida på Elmia, säger Emma Kåbring.

Emma åker bara med Thelma, så i första hand är det VW Grand Prix på torsdagskvällen som siktet är inställt på.
– Bara startlistan gör mig nervös, men det känns jättebra, säger Emma med ett skratt, och fortsätter: Det är en fantastisk möjlighet att få rida en klass med så många bra ekipage.

30 ekipage kommer till start i VW Grand Prix, och förutom Emma finns flera namn med ATG Hopp & Talang-anknytning med i startlistan. Hennes mentor i utvecklingsprogrammet, Jens Fredricsson, rider Uncanto di Villagana. Sedan har vi Anna Persson, som var med i första omgången, på Cash Man och från förra årets gäng kommer Antonia Andersson på Granny de Goedereede och Alexandra Eriksson på Liss Royal.

Har du kommit igång annars, med din plan för hösten?
– Ja, det tycker jag. Bland annat har jag haft pass med vår fystränare Moa Grödinger. Dessutom har jag börjat jobba med den mentala biten, och det känns jättebra.

Vi håller tummarna för att det går toppen i Elmia.
– Tack.

0

Nytt gäng – nya drömmar

Nu är den tredje upplagan av ATG Hopp & Talang igång. Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4. Under ett år får sex ryttare med mästerskap i sikte inspiration och stöd för att skruva på detaljer i sina sportsatsningar.

Ryttarna i ATG Hopp & Talang 2016/2017 har precis lämnat Bosön efter två intensiva dagar som inleddes med mentorsmöten och avrundades med ett svettigt fyspass. Diskussioner, föreläsningar och filmning har varit andra punkter på agendan under de här dagarna. Upplägget är snarlikt föregående år med ryttare från de tre OS-disciplinerna, mentorer som handledare och individuellt anpassat stöd.
– Genom ATG Hopp & Talang vill vi ge ryttare som siktar mot framtida mästerskap, möjlighet till värdefullt stöd på vägen, säger Maria Guggenberger som är sponsorchef på ATG.

Intensiv start
Första dagen samlades gänget på Hästsportens Hus, där de fick möjlighet att träffa satsningens mentorer: Sara Algotsson Ostholt, Jens Fredricson och Louise Nathhorst. Och de nya adepterna var laddade.
– Jag ser verkligen fram emot att få hjälpen och stödet från Sara, men jag tycker också det ska bli givande att utbyta idéer och erfarenheter med de andra deltagarna, sa Christoffer Forsberg som tillsammans med Therese Viklund är fälttävlans representanter i gruppen. Hoppryttarna är Josephine Karlsson och Emma Kåbring, medan Erika Andersson och Isabelle Serrander kommer från dressyren.
Ryttarna fick sitta ner med sina mentorer för att tillsammans försöka reda ut vilka detaljer som skulle kunna skruvas på för att vässa deras sportsatsningar ytterligare. Efter ett par timmar av intensiva samtal och diskussioner samlades gruppen och Py Jägerdén, en dem som precis lämnat över stafettpinnen i ATG Hopp & Talang, tog plats runt bordet och delade med sig av sina erfarenheter.
– Jag vill verkligen uppmana er att ta vara på det här året, ta fasta på det som erbjuds och ta tag i de saker ni vill ha hjälp med redan från start, var något som Py tryckte hårt på.

Koll på fysiken
Senare på eftermiddagen bjöds det på en inspirerande föreläsning signerad Johan Plate, information från ATG, filmning och middag på Bro Park. Dag två lämnades hästsfären för idrottens hemvist Bosön, där det blev fullt fokus på den egna fysiken. Var och en fick göra en rörelseanalys i labbet där styrkor och svagheter identifieras och som sedan kan ligga till grund för den fortsatta träningen. Dessutom blev de introducerade i fysprofilen av Moa Grödinge som är engagerad i satsningen.
– Det har varit otroligt givande dagar, nu ska jag hem och ta tag i den egna träningen, sa Isabelle Serrander, som fick medhåll från de andra.

Nästa möte blir i slutet av november, då står bland annat fysprofilen på programmet – plus att fram till dess har ryttarna möjlighet att nyttja en första pott med pengar för att komma igång med de delar som identifierats ihop med mentorerna. Följ deras resa på FB och Instagram.

Hoppryttare:
Emma Kåbring, Skästa Ridcenter
Josephine Karlsson, Billdals Ridklubb

Dressyrryttare:
Erika Andersson, Uppsala Dressyrsällskap
Isabelle Serrander, Edsbyn Ridklubb

Fälttävlansryttare:
Christoffer Forsberg, boende i Amsterdam
Therese Viklund, Flyinge Hästsportklubb

Start typing and press Enter to search