Hästar i stallet: Motown (valack, född 2006, e. Hip Hop 1045 – Ceylon 454) som jag har med mig till Uppsala. Det är min bästa häst som jag har haft sedan han var tre år. Sedan dess har vi utvecklats och debuterat i klasserna tillsammans. Vi har bland annat deltagit i Breeders, Falsterbo, Lag-SM för seniorer, U25-RM. Efter sju år tillsammans tävlar vi nu i Intermediaire II och debuten i Grand Prix är förhoppningsvis inte alltför långt borta.

Jag har även två stycken 1,5 åringar hemma på föräldragården i Skåne som jag hoppas mycket på för framtiden. Jag letar även efter ytterligare en häst som jag kan utvecklas, träna och tävla med.

Mina förebilder är: Charlotte Dujardin och Carl Hester för att de är skickliga ryttare och har bra värderingar vad gäller hästhållning och hästen som individ. Jens Fredricson för att han är så otroligt ödmjuk, inspirerande, pedagogisk och ger så mycket av sig själv och sin kunskap till andra.

Därför gillar jag hästar: Hästar ger så mycket glädje tillbaka när man umgås med dem. De lever i nuet och dömer aldrig. Att utvecklas tillsammans med sin häst och skapa ett fint samspel med små hjälper är en fantastisk känsla!

Egen hemsida: Jag driver en blogg tillsammans med en kompis, dressyrlivat.wordpress.com där läsarna får följa med och se hur vardagen ser ut som elitsatsande dressyrryttare och veterinärstudent.

Blogginlägg om Erika

0

Fullspäckad finalträff i ATG Hopp & Talang

”Konsten att tävla på topp” var temat för den fjärde och sista träffen för årets upplaga av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med trav hos Mattias Djuse, fysprofilen, studiebesök på Lövsta och mentalt snack med Johan Plate. För att nämna en del.  

Dag ett drog igång med provkörning av travhästar hos Mattias Djuse, en av landets unga och framgångsrika tränare som har sin rörelse på Sisyfos utanför Märsta. För dagen stod Mattias på backen och handleden i bandage. Bakom hästarna för att guida ryttarna rätt runt travbanan satt i stället lärlingarna Mads H Nielsen och Oskar Kylin Blom. Och ryttarna fick med beröm godkänt.
– De skötte sig riktigt bra, hoppas att de tyckte att det var roligt också, sa Mads när alla hade fått testa på att hålla i tömmarna.

När ryttarna hade klivit ur kördressarna bar det av till Lövsta, där Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise ”Lussan” Nathhorst mötte upp och guidade runt oss på den makalöst fina – men framförallt smarta – anläggningen. Med stor entusiasm beskrev Tinne tankarna bakom många av de finesser som gör stallet både hållbart, hästvänligt och lättarbetat. Dyra materialval och lyxiga finesser i all ära – men i grund och botten är det främst bra idéer, väl värda att kopiera.

Ryttare är idrottare. Inom ramen för ATG Hopp & Talang är det stort fokus på ryttaren. Den här sista träffen rymde även individuell uppföljning av ryttarnas kost, ett pass med Johan Plate där han väckte tankar kring konsten att prestera som bäst när det gäller som mest och fysprofilen. Dressyrryttaren Erika Andersson imponerade stort med sin styrka och snabbhet – men framförallt med den utveckling som hon gjort inom i stort sett alla delar som ingåri fysprofilen.
– Det känns riktigt bra att den träning jag lagt ner sedan vi började, även visar sig i resultatet, sa Erika.

Det här var den sista träffen – men stödet och det individuella arbetet fortsätter fram till september, då ett nytt gäng ryttare tar plats i nästa omgång av ATG Hopp & Talang.

0

Erika på banan

I helgen var det första kvalet till Lövsta Future Challenge, och Erika Andersson var på plats på Strömsholm för att tävla. Det var första starten sedan i augusti, och procenten blev inte vad hon hade hoppats på. Vad var det som spökade, tror du?

– Jag fick problem framförallt med bytena. Med lite distans har jag kommit fram till att han har blivit lite känsligare senaste halvåret, och då när jag la på mina tävlingssporrar blev det lite för mycket, så han bytte lite som han ville och inte på mina hjälper. Där rasade procenten ordentligt. Däremot fick vi bättre betalt för både piaffen och passagen som vi haft lite svårt med tidigare, så jag försöker fokusera på det och tagga inför nästa kval.

Nästa kval till Lövsta Future Challenge är i Lidköping. Fram till dess är det träning som gäller. För bara ett par månader sedan gick Erikas flyttlass ner från Uppsala till Skåne, och det har blivit en del förändringar för både henne själv och hästarna.

– Jag har nytt jobb, nytt boende, nytt stall och dessutom har jag försökt hitta en tränare som jag trivs med. Hitintills har det blivit fyra olika tränare, och den jag fastnat för är Cilla Kristoffersen, som Lussan tipsade mig om. Kruxet är att hon bor 1,5 timme från mig, men vi ska försöka få till någon vettig regelbundenhet. Kan jag rida för henne varannan eller var tredje vecka skulle det vara bra. Sedan har jag även Elisabeth Lundholm på närmare avstånd, så min tanke är att kombinera dem båda, säger Erika. Jag har börjat hitta lösningar och en början på en plan. Jag har en bra magkänsla.

0

Massor av ryttarutveckling

Den här veckan pågår flera träffar inom ramen för Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Avsuttet som uppsuttet och runt om i landet.

I år har 14 av 19 distrikt fått godkänt för att kunna genomföra satsningar inom ramen för ryttarutveckling (nivå 2 i ridsportens utvecklingsmodell). Med fokus på helheten läggs en bra grund för ryttarna att utvecklas och på sikt även söka sig vidare till Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram.

När det gäller de centrala satsningarna finns det två nivåer. I dagarna pågår den andra träffen för både Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, och ATG Hopp & Talang, som är förbundets utvecklingsprogram på nivå 4. De närmare fyrtio ryttarna på nivå 3 är uppdelade i två grupper och tre discipliner. Den ena halvan har sin träff på Flyinge medan den andra halvan håller till på Strömsholm. Under måndagen var det fälttävlansryttarna som blev drillade av självaste professor Jönsson – lika engagerad som alltid när det gäller att förmedla ridningens ädla konst. På bilden är det Aminda Ingulfson som får några extra medskick efter passet.

img_2598

För de sex ryttarna i ATG Hopp & Talang, är det som alltid en träff utan häst, och temat för dagarna två är ”Hållbar satsning”. Platsen är Hästsportens Hus, Solvalla, och på agendan står kostföreläsning och fystester dag ett, och hållbar träning av sporthästen samt vikten av ett vettigt underlag dag två. På tisdagskvällen ansluter Mads Hendeliowitz för att dela med sig av sin resa fram till OS i Rio.

Följ oss på #ryttarutveckling

1

Erika tar vara på chansen

Erika Andersson är en av två dressyrryttare i ATG Hopp & Talang 2016/2017. I måndags hade hon sin första träff med den mentale tränaren Thomas Fogdö, och idag red hon sin första lektion för sin mentor i satsningen, Louise ”Lussan” Nathhorst.
– Jag vill verkligen ta vara på den här möjligheten och göra mesta möjliga av året.

Vid den första träffen i slutet av september, fick ryttarna sitta ner med sina mentorer och gå igenom sina sportsatsningar för att identifiera vilka detaljer som behöver skruvas på för att de ska ta ytterligare ett steg i sin utveckling. Lussan är det som guidar dressyrryttarna rätt, och för Erikas del kom de snart fram till att hon bland annat skulle få vara med och rida för Lussan i samband med den förbundsträning som arrangeras har för några av landets Grand Prix-ryttare. Idag var första tillfället.
– Jag red innan alla andra, sedan satt jag på läktaren och blev inspirerad av de andra ekipagen. Dessutom fick jag möjlighet att prata med de andra ryttarna, vilket också var väldigt givande, berättar Erika när vi pratar med henne när hon sitter i bilen på väg hem efter en lång men väldigt bra dag.

Så hur gick träningen?
– Det gick bra. Jag fick ju chansen att träna för Lussan ett par tillfällen när jag ingick i utvecklingsprogrammet Ryttarutveckling nivå 3, men det var i våras som jag red för henne senast – så det var bra att få en check nu. Vi jobbade väldigt mycket med grunderna. Det blev övergångar och tempoväxlingar i alla gångarter. Dessutom fick jag göra tempoväxlingar i förvänd galopp, både på rakt och böjt spår. Dels för att han ska bli mer liksidig, dels för att han ska bära sig lite bättre själv och bli kvickare. Det var väldigt nyttigt och definitivt en övning jag kommer jobba vidare med hemma.

När har ni nästa träningstillfälle planerat?
– Det blir den 18-19 november. Då ska jag vara med och rida båda dagarna och förhoppningsvis kommer även Isabelle Serrander, som också är med i ATG Hopp & Talang, att vara med då.

Du har även träffat Thomas Fogdö en gång, hur var det?
– Vi hade vår första träff i måndags som kändes jättebra, så nu har vi ytterligare en tid bokad i slutet av månaden. Jag har fått i hemläxa att ska skriva ner olika mål och delmål både för ridningen, mina civila och personliga mål. Hur vill jag må som person? Planen just nu är att vi ska ses varannan, var tredje vecka under hösten för att sedan träffas någon eller ett par gånger under våren.

Det känns som att du verkligen har kommit igång?
– Ja, det har jag. Även fysträningen har jag börjat jobba mer med på hemmaplan, och där tänker jag träffa satsningens PT Moa inom en snar framtid för att få ytterligare tips på hur jag ska träna vidare. Det känns verkligen jättebra!

Vi ser fram emot att följa utvecklingen under hösten, lycka till nu!
– Tusen tack.

0

Nytt gäng – nya drömmar

Nu är den tredje upplagan av ATG Hopp & Talang igång. Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4. Under ett år får sex ryttare med mästerskap i sikte inspiration och stöd för att skruva på detaljer i sina sportsatsningar.

Ryttarna i ATG Hopp & Talang 2016/2017 har precis lämnat Bosön efter två intensiva dagar som inleddes med mentorsmöten och avrundades med ett svettigt fyspass. Diskussioner, föreläsningar och filmning har varit andra punkter på agendan under de här dagarna. Upplägget är snarlikt föregående år med ryttare från de tre OS-disciplinerna, mentorer som handledare och individuellt anpassat stöd.
– Genom ATG Hopp & Talang vill vi ge ryttare som siktar mot framtida mästerskap, möjlighet till värdefullt stöd på vägen, säger Maria Guggenberger som är sponsorchef på ATG.

Intensiv start
Första dagen samlades gänget på Hästsportens Hus, där de fick möjlighet att träffa satsningens mentorer: Sara Algotsson Ostholt, Jens Fredricson och Louise Nathhorst. Och de nya adepterna var laddade.
– Jag ser verkligen fram emot att få hjälpen och stödet från Sara, men jag tycker också det ska bli givande att utbyta idéer och erfarenheter med de andra deltagarna, sa Christoffer Forsberg som tillsammans med Therese Viklund är fälttävlans representanter i gruppen. Hoppryttarna är Josephine Karlsson och Emma Kåbring, medan Erika Andersson och Isabelle Serrander kommer från dressyren.
Ryttarna fick sitta ner med sina mentorer för att tillsammans försöka reda ut vilka detaljer som skulle kunna skruvas på för att vässa deras sportsatsningar ytterligare. Efter ett par timmar av intensiva samtal och diskussioner samlades gruppen och Py Jägerdén, en dem som precis lämnat över stafettpinnen i ATG Hopp & Talang, tog plats runt bordet och delade med sig av sina erfarenheter.
– Jag vill verkligen uppmana er att ta vara på det här året, ta fasta på det som erbjuds och ta tag i de saker ni vill ha hjälp med redan från start, var något som Py tryckte hårt på.

Koll på fysiken
Senare på eftermiddagen bjöds det på en inspirerande föreläsning signerad Johan Plate, information från ATG, filmning och middag på Bro Park. Dag två lämnades hästsfären för idrottens hemvist Bosön, där det blev fullt fokus på den egna fysiken. Var och en fick göra en rörelseanalys i labbet där styrkor och svagheter identifieras och som sedan kan ligga till grund för den fortsatta träningen. Dessutom blev de introducerade i fysprofilen av Moa Grödinge som är engagerad i satsningen.
– Det har varit otroligt givande dagar, nu ska jag hem och ta tag i den egna träningen, sa Isabelle Serrander, som fick medhåll från de andra.

Nästa möte blir i slutet av november, då står bland annat fysprofilen på programmet – plus att fram till dess har ryttarna möjlighet att nyttja en första pott med pengar för att komma igång med de delar som identifierats ihop med mentorerna. Följ deras resa på FB och Instagram.

Hoppryttare:
Emma Kåbring, Skästa Ridcenter
Josephine Karlsson, Billdals Ridklubb

Dressyrryttare:
Erika Andersson, Uppsala Dressyrsällskap
Isabelle Serrander, Edsbyn Ridklubb

Fälttävlansryttare:
Christoffer Forsberg, boende i Amsterdam
Therese Viklund, Flyinge Hästsportklubb

Start typing and press Enter to search