Hästar i stallet: Quattro Star F 13 år e: Quite Easy – Asterix 
och Beau’s Bell Air HF 4 år e: Bellisimo M – Don Rinor.

Min förebild: Min tränare och dagliga mentor Maria ”Ia” Eriksson från Edsbyn.

Därför gillar jag hästar: 
Hästar ger så mycket tillbaka av det vi ger dem. Det får en att utvecklas både som person och ryttare. All tid med hästarna ger så mycket kärlek och energi.

Blogginlägg om Isabelle

0

Talang på travskola

Dressyrryttaren Isabelle Serrander har precis checkat ut från ATG Hopp & Talang, där hon fått möjlighet att vässa sin elitsatsning med stöd av bland annat Louise ”Lussan” Nathhorst. Inom ramen för satsningen brukar vi även bjuda in till lite olika travevenemang, och Isabelle tog chansen och åkte till Elitloppet – en resa som lett in henne på ytterligare en hästbana.

– Min bästa kompis Isabelle Velander har jobbat som travskoleansvarig på Bergsåker och tillsammans med henne åkte jag till i Elitloppet i år.  Väl där bestämde vi att jag skulle hoppa på travskolekursen som skulle starta nu till hösten.

Sagt och gjort. Nu är dressyrtalangen även elev i travskolan, där köra häst står på schemat under höstens kurs.

– Vid andra träffen var det första gången i vagnen. Det är många nya saker att tänka på även om signalerna till hästarna är ganska lika. Det jag tänkte på första gången är att de har ett sådant säkerhetstänk i allt de gör med hästarna och utrustningen de använder. Det var en lite annan bild än vad jag fått för mig…

Så, vad har du för travdrömmar för framtiden? 
– Det skulle vara sjukt roligt att ha ett riktigt upploppsfoto med mig själv som kusk på, så det ska jag ha innan jag lägger den här karriären åt sidan 😂

Kan det rentav bli travhäst i framtiden?
– Om en travhäst kommer in i stallet hemma i Bergeforsen är inte helt orimligt när jag lärt mig lite mer… Om inte annat har jag redan fått erbjudande om delägarskap, så travhäst kanske det blir hur som.

Följ Isabelle och hennes hästar på Instagram @iserrander

Här kan du se filmen från finalträffen för ATG Hopp & Talang 2016/2017 

0

Fullspäckad finalträff i ATG Hopp & Talang

”Konsten att tävla på topp” var temat för den fjärde och sista träffen för årets upplaga av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med trav hos Mattias Djuse, fysprofilen, studiebesök på Lövsta och mentalt snack med Johan Plate. För att nämna en del.  

Dag ett drog igång med provkörning av travhästar hos Mattias Djuse, en av landets unga och framgångsrika tränare som har sin rörelse på Sisyfos utanför Märsta. För dagen stod Mattias på backen och handleden i bandage. Bakom hästarna för att guida ryttarna rätt runt travbanan satt i stället lärlingarna Mads H Nielsen och Oskar Kylin Blom. Och ryttarna fick med beröm godkänt.
– De skötte sig riktigt bra, hoppas att de tyckte att det var roligt också, sa Mads när alla hade fått testa på att hålla i tömmarna.

När ryttarna hade klivit ur kördressarna bar det av till Lövsta, där Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise ”Lussan” Nathhorst mötte upp och guidade runt oss på den makalöst fina – men framförallt smarta – anläggningen. Med stor entusiasm beskrev Tinne tankarna bakom många av de finesser som gör stallet både hållbart, hästvänligt och lättarbetat. Dyra materialval och lyxiga finesser i all ära – men i grund och botten är det främst bra idéer, väl värda att kopiera.

Ryttare är idrottare. Inom ramen för ATG Hopp & Talang är det stort fokus på ryttaren. Den här sista träffen rymde även individuell uppföljning av ryttarnas kost, ett pass med Johan Plate där han väckte tankar kring konsten att prestera som bäst när det gäller som mest och fysprofilen. Dressyrryttaren Erika Andersson imponerade stort med sin styrka och snabbhet – men framförallt med den utveckling som hon gjort inom i stort sett alla delar som ingåri fysprofilen.
– Det känns riktigt bra att den träning jag lagt ner sedan vi började, även visar sig i resultatet, sa Erika.

Det här var den sista träffen – men stödet och det individuella arbetet fortsätter fram till september, då ett nytt gäng ryttare tar plats i nästa omgång av ATG Hopp & Talang.

0

Massor av ryttarutveckling

Den här veckan pågår flera träffar inom ramen för Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Avsuttet som uppsuttet och runt om i landet.

I år har 14 av 19 distrikt fått godkänt för att kunna genomföra satsningar inom ramen för ryttarutveckling (nivå 2 i ridsportens utvecklingsmodell). Med fokus på helheten läggs en bra grund för ryttarna att utvecklas och på sikt även söka sig vidare till Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram.

När det gäller de centrala satsningarna finns det två nivåer. I dagarna pågår den andra träffen för både Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, och ATG Hopp & Talang, som är förbundets utvecklingsprogram på nivå 4. De närmare fyrtio ryttarna på nivå 3 är uppdelade i två grupper och tre discipliner. Den ena halvan har sin träff på Flyinge medan den andra halvan håller till på Strömsholm. Under måndagen var det fälttävlansryttarna som blev drillade av självaste professor Jönsson – lika engagerad som alltid när det gäller att förmedla ridningens ädla konst. På bilden är det Aminda Ingulfson som får några extra medskick efter passet.

img_2598

För de sex ryttarna i ATG Hopp & Talang, är det som alltid en träff utan häst, och temat för dagarna två är ”Hållbar satsning”. Platsen är Hästsportens Hus, Solvalla, och på agendan står kostföreläsning och fystester dag ett, och hållbar träning av sporthästen samt vikten av ett vettigt underlag dag två. På tisdagskvällen ansluter Mads Hendeliowitz för att dela med sig av sin resa fram till OS i Rio.

Följ oss på #ryttarutveckling

0

Kalasfylld vecka för Isabelle

Först och främst, grattis på kalasdagen!
– Tack så mycket.

Hur ska födelsedagen firas?
– Jag ska jobba som vanligt på primärvårdsjouren, och vi har öppet på kvällarna när vanliga vårdcentralen har stängt. Det innebär att jag är ledig på dagarna, så nu ska jag rida och ha lite lektioner. En vanlig dag helt enkelt.

Du har två hästar, hur är dagsformen hos dem?
– Den ena har varit skadad en längre tid, men nu är den äntligen under igångsättning. Igår galopperade vi för första gången. Den andra är i full gång och gick bland annat med på en clinic med Jan Brink och Marina Mattson från Knytkalaset, i helgen som var.

Hur var det?
– Det var jätteroligt, dels var det en avsutten del där vi fick lite tips på hur Knytkalaset drog igång och hur det har utvecklats. Efter det var det var det en uppsutten del, där vi var några ekipage som red två och två.

Fick du bra hjälp?
– Ja, det var jättebra. Dels var jag ute efter att få rida lite under tävlingsmässiga förhållanden och med 160 personer på läktaren blir det automatiskt lite mer nerver – så det var nyttigt att få träna under den pressen. Rent ridtekniskt fick jag bra hjälp med både piaffen, passagen och hur jag ska jobba vidare med galoppiruetterna för att få mer bjudning i rörelsen. Mitt problem är att han blir lite tvådelad i flera samlande rörelser, och då fick jag tips på att jobba mer med att reglera tempot i rörelserna. Så i passagen till exempel fick jag rida både lite framåt, och sedan lite tillbaka för att få honom att aktivera bakbenen mer. Det kändes riktigt bra.

Var det några andra tips du tog med dig, från läktaren?
– Jan Brink var väldigt noga med att förklara varför vi jobbar hästarna som vi gör och vad syftet är med allt. Dessutom poängterade han vikten av ritualer. Att man gör på samma sätt varje gång. Till exempel om du ska träna bytesserier. Gör då bytena på diagonalen, och börja med ett. Nästa gång gör du ett byte igen, när det fungerar ökar du till två. Nästa gång gör du två byten igen, när det fungerar ökar du till tre. Sedan kan man gå tillbaka och göra två byten som avslutning, så det blir lätt för hästen. Jag tyckte också att det var imponerande att få se Marina. Både att lyssna på henne och se henne rida, hon är otroligt duktig.

Vad händer härnäst för dig inom ramen för ATG Hopp & Talang?
Jag ska vara med och träna för Louise ”Lussan” Nathhorst i slutet av nästa vecka då det är ytterligare en förbundsträning som arrangeras för några av landets Grand Prix-ryttare. Det ser jag fram emot.

0

Nytt gäng – nya drömmar

Nu är den tredje upplagan av ATG Hopp & Talang igång. Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4. Under ett år får sex ryttare med mästerskap i sikte inspiration och stöd för att skruva på detaljer i sina sportsatsningar.

Ryttarna i ATG Hopp & Talang 2016/2017 har precis lämnat Bosön efter två intensiva dagar som inleddes med mentorsmöten och avrundades med ett svettigt fyspass. Diskussioner, föreläsningar och filmning har varit andra punkter på agendan under de här dagarna. Upplägget är snarlikt föregående år med ryttare från de tre OS-disciplinerna, mentorer som handledare och individuellt anpassat stöd.
– Genom ATG Hopp & Talang vill vi ge ryttare som siktar mot framtida mästerskap, möjlighet till värdefullt stöd på vägen, säger Maria Guggenberger som är sponsorchef på ATG.

Intensiv start
Första dagen samlades gänget på Hästsportens Hus, där de fick möjlighet att träffa satsningens mentorer: Sara Algotsson Ostholt, Jens Fredricson och Louise Nathhorst. Och de nya adepterna var laddade.
– Jag ser verkligen fram emot att få hjälpen och stödet från Sara, men jag tycker också det ska bli givande att utbyta idéer och erfarenheter med de andra deltagarna, sa Christoffer Forsberg som tillsammans med Therese Viklund är fälttävlans representanter i gruppen. Hoppryttarna är Josephine Karlsson och Emma Kåbring, medan Erika Andersson och Isabelle Serrander kommer från dressyren.
Ryttarna fick sitta ner med sina mentorer för att tillsammans försöka reda ut vilka detaljer som skulle kunna skruvas på för att vässa deras sportsatsningar ytterligare. Efter ett par timmar av intensiva samtal och diskussioner samlades gruppen och Py Jägerdén, en dem som precis lämnat över stafettpinnen i ATG Hopp & Talang, tog plats runt bordet och delade med sig av sina erfarenheter.
– Jag vill verkligen uppmana er att ta vara på det här året, ta fasta på det som erbjuds och ta tag i de saker ni vill ha hjälp med redan från start, var något som Py tryckte hårt på.

Koll på fysiken
Senare på eftermiddagen bjöds det på en inspirerande föreläsning signerad Johan Plate, information från ATG, filmning och middag på Bro Park. Dag två lämnades hästsfären för idrottens hemvist Bosön, där det blev fullt fokus på den egna fysiken. Var och en fick göra en rörelseanalys i labbet där styrkor och svagheter identifieras och som sedan kan ligga till grund för den fortsatta träningen. Dessutom blev de introducerade i fysprofilen av Moa Grödinge som är engagerad i satsningen.
– Det har varit otroligt givande dagar, nu ska jag hem och ta tag i den egna träningen, sa Isabelle Serrander, som fick medhåll från de andra.

Nästa möte blir i slutet av november, då står bland annat fysprofilen på programmet – plus att fram till dess har ryttarna möjlighet att nyttja en första pott med pengar för att komma igång med de delar som identifierats ihop med mentorerna. Följ deras resa på FB och Instagram.

Hoppryttare:
Emma Kåbring, Skästa Ridcenter
Josephine Karlsson, Billdals Ridklubb

Dressyrryttare:
Erika Andersson, Uppsala Dressyrsällskap
Isabelle Serrander, Edsbyn Ridklubb

Fälttävlansryttare:
Christoffer Forsberg, boende i Amsterdam
Therese Viklund, Flyinge Hästsportklubb

Start typing and press Enter to search