Hästar: Dear Friend, Då min grade tävlar i skritt är det den viktigaste gångarten för hästen. Dear Friend har en mycket bra grundskritt och vi jobbar med ännu mer elasticitet, styrka och energi för att han ska tycka det är kul att fortsätta skritta i ännu bättre form än nu. Han är också en bra tävlingsindivid som klarar resandet på ett mycket bra sätt. Även att flyga fungerade bra till Rio. Han är bara 9 år så förhoppningsvis har han många år framför sig.

Om Anita: För ca 27 år sedan skadade jag fjärde kotan så svårt så att jag idag är förlamad från bröstet och nedåt. Jag tillbringade ett år på sjukhus innan jag var redo att ge mig ut i världen igen.  Jag har lärt mig att gå hjälpligt (med hjälpmedel) tack vare att jag har en hel del spasticitet i kroppen som jag utnyttjar till att röra mig framåt. Jag började rida för rekreation och har de senaste 10 åren tävlat internationellt och haft förmånen att vid flera tillfällen få representera Sverige vid mästerskap. I min vardag är det mycket hästen i centrum. Jag har min häst Dear Friend och min tidigare vapendragare Donar hemma på gården och ägnar mycket tid åt dem.

Blogginlägg om Anita

0

2017 års parastipendiater i ATG Hopp & Talang

Anita Johnsson och Carolin Rutberg är de två pararyttare får såväl stöd av resursteamet i ATG Hopp & Talang, mentorskap och 50 000 kronor för att vässa sina sportsatsningar.

I rollen som förbundssponsor till Svenska Ridsportförbundet har ATG störst fokus på ryttarutveckling. ATG Hopp & Talang, förbundets utvecklingsprogram för ryttare med mästerskap i sikte, är inne på tredje året och i satsningen ryms två hoppryttare, två fälttävlansryttare och två dressyrryttare. Dessutom har satsningen utökats sedan i fjol, med ett stipendium för pararyttare.

– Vi vet att hästar är bra för såväl habilitering som rehabilitering, men ridsporten är även en fantastisk sport för ryttare med någon form av funktionsnedsättning. Därför vill vi gärna vara med och bidra till att ryttare med stora drömmar får lite extra stöd i sina sportsatsningar, säger Maria Guggenberger som är sponsorchef på ATG.

Årets stipendiater
Anita Johnsson, Laholm, skadade fjärde ryggkotan för 27 år sedan och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. Hon började rida för rekreation, men de senaste tio åren har Anita tävlat internationellt och vid flera tillfällen har hon representerat Sverige vid mästerskap. Bland annat var Anita med och tävlade för Sverige i Rio där det blev tre åttondeplatser och hon är för närvarande på plats 40 på världsrankingen av alla para-dressyrekipage.
– Mitt mål är att hålla mig kvar där och gärna klättra ytterligare tio placeringar med sikte på att bli uttagen att rida Paralympics i Tokyo 2020.

För året är siktet inställt på individuella medaljer NM och även på EM. Carolin Rutberg, Nynäshamn, har ridit sedan hon var sju år, första hästen stod i stallet när hon var fjorton och sedan dess har hästarna funnits vid hennes sida. På hösten 2003 fick Carolin diagnosen MS, men det var inte förrän ett par år senare som hon gjorde klassificeringen för att kunna tävla paradressyr.
– Efter graderingen öppnades en ny värld för mig och jag fick använda mina hjälpmedel tack vare dispenser på ”vanlig” tävling.
Tävlandet tog fart och placeringarna började trilla in. Idag rider Carolin som en grad 3 (innan förändringen i graderna, grad 2) och har samlat rosetter från världens alla hörn.
– Förutom ett trevligt idrottande och motion, har träningen och tävlandet en stor positiv effekt på min hälsa. Konsekvenserna av min sjukdom minskar genom att jag förbättrar min balans och gångförmåga, normaliserar muskelspänningar, får medveten närvaro och avslappning, rörelseglädje, sociala kontakter, stärkt självkänsla och ökad livskvalitet.

Carolin och Anita kommer utöver det individuella stödet, även att bjudas med att delta vid utvalda delar av ATG Hopp & Talangs avsuttna träffar, och även ha möjlighet att närvara på de träffar som arrangeras inom ramen för Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam.

Start typing and press Enter to search