Hästar i stallet:
Don Angelo – 12 årig valack. Jag har haft honom sen han var 6 år och tävlat honom upp till Grand Prix. Han har lett mig till alla stora framgångar och vi är efter en start i år rankad 8 på världsrankingen i U25.

Dirigivel – 9 årig hingst. Jag har haft honom i ca 6 månader och tränar honom för fullt hemma. Vi hoppas kunna starta en U25 Grand Prix inom de närmaste månaderna. Han är i början på sin karriär men har stor potential för att bli en riktigt bra Grand Prix häst.

Om Josefin: Jag är en svensk dressyrryttare som är baserad sedan sex år tillbaka i England. Här frilansar jag nu som professionell ryttare och tränare och skulle inte kunna ha ett roligare jobb! Mina främsta meriter har jag tillsammans med Don Angelo som jag köpte som 6 åring och som jag själv har ridit och utbildat till Grand Prix. Vi tog lag brons i U25 EM förra året och har ett SM Guld i U25 klasserna från i år. Mina dagar spenderar jag runt hästarna, jag brukar rida ca 6 hästar om dagen och håller lektioner på kvällarna. Jag vill vara med i ATG Hopp och Talang för att jag ser det som en utmärkt chans att utveckla mina kunskaper inom hästsporten. Jag har alltid satt ribban högt och mina mål är att få ta en plats i landslaget som senior och drömmen att någon gång få rida ett OS – den ger jag inte upp!

Mina sponsorer är: Har de senaste åren ingått i Leksands Knäckebröds U25-team.

Blogginlägg om Josefin

0

Vänner och kunskap i bagaget

Att ha högsta kvalitet i alla detaljer. Bästa möjliga hästmaterial, rätt person på rätt plats och tydliga ansvarsområden. Det var några av medskicken som ATG Hopp & Talang-ryttarna fick med sig vid den sista av sina fyra träffar.

De avslutande dagarna i den här omgången av utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang inleddes med ett uppskattat besök hos en av landets mest framgångsrika travtränare, Svante Båth. På gården i Knivsta fick ryttarna bekanta sig med hur man tränar travhäst plus uppleva känslan att sitta bakom en travare i träningstempo under ledning av Båths försteman Viktor Lyck.

– Jag var rätt pirrig innan, men det var bara otroligt roligt och riktigt häftigt att få köra snabbt på rakbanan, säger dressyrryttaren Johan Wessner som hade premiär i sulkyn. 

Nya delar adderar mervärden
Upplägget i ATG Hopp & Talang har mejslats fram under de fyra år som utvecklingsprogrammet har möjliggjorts inom ramen för Svenska Ridsportförbundets satsningar på området ryttarutveckling. Varje år adderas och vässas innehållet. Nytt för den här omgången är bland annat den personlighetsanalys som deltagarna fick göra i början av programmet med fokus på olika personlighetstyper och ledarskap. Att ha en god självkännedom är många gånger en bra början om man vill bygga ett framgångsrikt team omkring sig, det är till stor del vad ATG Hopp & Talang handlar om. Att inspirera ryttarna att se över och vässa sina sportsatsningar och forma ett framgångsrikt och hållbart management med sig själva i huvudrollen. En annan ingrediens i upplägget är mentorskapet med Jens Fredricson som stöttar hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst dressyrryttarna och från och med det här året har Göran ”Yogi” Breisner tagit sig an våra fälttävlansryttarna.

–  Stödet från Yogi har gett väldigt mycket och det är något som både jag och Ebba har uppskattat under tiden med ATG Hopp & Talang. För egen del åkte jag även över till Yogi ett par veckor i våras för att träna och tävla, vilket var väldigt värdefullt, berättar Hanna Berg. Hanna som strålande nog är förste reserv till VM i Tryon.

Ett år går fort
Det är inte bara kunskapskontot som fylls på under tiden med utvecklingsprogrammet, det knyts även såväl nya kontakter som starka vänskapsband mellan ryttarna.  

– Även om det är slut på satsningen, känns det inte som att det är punkt… Under det här året har man fått nya vänner och ett nätverk som jag hoppas och tror att jag kommer ha kvar hela livet, säger Josefin Gyllenswärd.

Sissela Smith instämmer.
– Det har varit ett jättebra år med mycket bra input och inspiration, men det allra bästa jag tar med mig är ändå vännerna jag fått, avslutar hon.

I oktober är det dags för sex nya ryttare: Jonna Britse, Pontus Hugosson, Jennie Juhlin, Mikaela Gustaphson, Denise Ljungkvist och Nina Rademaekers, att ha sin första träff. Fram till dess fortsätter vi att följa Hanna, Ebba, Johan, Josefin, Sissela och Matilda på Instagram: @atg_hoppochtalang

0

Fullspäckad träff för ATG Hopp & Talangerna

Andra träffen för ryttarna i ATG Hopp & Talang bestod av två sedvanligt intensiva dagar. Den här gången var det juridik och avtalssnack, tips för hur man tränar hästen hållbart och mediaträning dag ett. Dag två bjöd på hovslagarföreläsning, fystester och praktiska övningar i posturologi.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar om att ge ett antal talangfulla ryttare verktyg, kunskap och inspiration som ger dem bästa tänkbara förutsättningar att uppnå sina drömmars mål.

– Vi hoppas och tror att de här ryttarna kommer vara kvar länge i sporten, och syftet med utvecklingsprogrammen är att ge dem en skjuts i rätt riktning i deras satsningar, säger Daniel Bergqvist som är ansvarig för ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att under ett sådant här år väcks många tankar som kan initiera en hel del förändringar i ryttarnas upplägg och satsningar, och i samband med det kan resultaten tendera att försämras något. Med det i åtanke ligger de första träffarna under hösten, för att ge ryttarna möjlighet att börja skruva på sina upplägg under den lugnare vinterperioden.
– Sedan första träffen har jag egentligen inte haft så mycket tid att jobba med de delar vi fick med oss där och då, men nu ser jag fram emot att börja nyttja mina medel och göra vissa förändringar, säger fälttävlansryttaren Hanna Berg som kom direkt från prispallen i Polen till träffen på Solvalla.

Hela världen gungar
En av experterna som brukar ge ryttarna en hel del aha-upplevelser, är den norska veterinären Maria Therese Engell som har doktorerat i hur ryttarens sits och balans påverkar hästens rörelsemönster. Maria Therese föreläser i utvecklingsprogrammen på såväl nivå 3 som nivå 4 kring posturologi (kroppskontroll), biomekanik, motorisk kontroll och motorisk inlärning. Ryttarna i ATG Hopp & Talang får dessutom göra en hel del praktiska övningar på en balansmatta som sätter hela världen i gungning. Åtminstone kan det kännas så till en början.
– Jag har ganska lätt för att sitta kvar på hästar som far runt en hel del, men jag insåg efter att ha stått och blundat på balansmattan att jag behöver jobba en del med min egen balans, konstaterade Sissela Smith efter att ha drillats av Maria Therese i konsten att stå i balans på mattan. Vilket helt klart är lättare sagt än gjort.

Utöver årets gäng var ATGs två parastipendiater, Anita Johnsson och Carolin Rutberg, på plats och tog del av vissa föreläsningar, och både Erika Andersson och Christoffer Forsberg från föregående år tog sig till Solvalla för att lyssna på Maria Therese Engells föreläsning och guidas genom hennes praktiska övningar på balansmattan.
– Jag har ju haft förmånen att vara i Norge hos Maria Therese och även varit med när hon varit i Sverige vid ett tillfälle, och jag har fått otroligt bra hjälp som jag sakta med säkert börjar kunna se effekten av även när jag rider, berättar Erika. Det är fortfarande en utmaning att få till det i de lite svårare rörelserna, men det kommer.

Nu kommer ryttarna att få åka hem och smälta alla intryck och idéer för att tillsammans med sina mentorer börjar kika på hur de ska gå vidare och vad de ska jobba specifikt med under vintern. Till Ryttargalan samlas de igen, sedan siktar vi på att få till en tredje träff i början av nästa år.

0

Mentorernas medskick

I samband med första träffen gav Jens Fredricson och Göran ”Yogi” Breisner de sex färska ATG Hopp & Talangerna ett par medskick. Klokheter väl värda att sprida vidare 🙂

  1. Utbildning handlar om repetition. Många repetitioner. Och det handlar om att träna på rätt saker. Identifiera vad du behöver träna på för att kunna få lite bättre poäng, rida lite snabbare, lite mer felfritt och börja sedan att träna smart och fokuserat. Sätt upp ett system där du kan göra dig själv bättre.
  2. En nyckelfaktor för att lyckas är att du mår bra. Att du äter, sover, tränar och inte har en massa konflikter runt omkring dig. Backa inte undan för känslorna utan lägg korten på bordet. Det lönar sig i längden.
  3. En vana sitter hårt, när en vana väl satt sig är den svår att bryta. Det är en anledning till varför tränare behövs – för att hjälpa dig att inte fastna i dåliga vanor, och hjälpa till att eventuellt bryta dina ovanor. För att över huvud taget kunna göra en förändring, behöver du börja med att identifiera vilka ovanor du har.
  4. Du är ditt eget skyltfönster, så fundera på hur du möter omvärlden. Du väljer själv hur du uppför dig och hur du agerar i olika situationer. Le och se glad ut, även i de fall där du är missnöjd. Underskatta inte hur mycket ditt sätt att agera, påverkar ditt varumärke.
0

Nya ansikten i ATG Hopp & Talang

Den här veckan har sex satsande, ambitiösa ryttare tagit klivet in i en purfärsk omgång av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med fokus på deltagarnas sportsatsningar, möte med mentorer och lite bättre koll på läget när det gäller både kropp och knopp, har stått på schemat.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar mycket om att deltagarna ska få möjlighet att lyfta sina sportsatsningar genom ökad medvetenhet om de delar och detaljer som bör utvecklas för att komma ett steg närmare drömmen om mästerskap och medaljer. Under året är det främst fokus på de avsuttna områdena som ryms i en satsning, och ryttarna erbjuds stöd av flera experter inom olika relevanta delar och områden. När det gäller själva upplägget kring tränings- och tävlingsplanering, är det främst programmets tre mentorer som spelar roll.

Hoppryttarna Sissela Smith och Matilda Pettersson har Jens Fredricson som resurs, dressyrryttarna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd guidas av Louise ”Lussan” Nathhorst och fälttävlansryttarna Ebba Adnervik och Hanna Berg får stöd av Göran ”Yogi” Breisner, ny för året i rollen som mentor i ATG Hopp & Talang.
– Under det här året kommer jag att jobba för att mina två ryttare lämnar programmet med en verktygslåda fylld av verktyg, svarar Yogi på frågan vad han har för målsättning med sitt engagemang i satsningen.

Under första dagen fick ryttarna möjlighet att sitta ner med sina mentorer i enskilda samtal, dessutom hade Jens en dragning för hela gruppen där han tryckte på hur viktigt det är att använda sin plats i satsningen smart.
– Ni är inte här för att visa upp hur duktiga ni är, ni blir vare sig betygssatta eller uttagna, utan det här året handlar uteslutande om er egen utveckling. Våga lyfta fram era svagheter och jobba med dem. Använd den här möjligheten. Använd oss.

Deltagarna i ATG Hopp & Talang får kunskap och inspiration i samband med de fyra avsuttna träffarna, men i övrigt styrs upplägget helt utifrån de behov som ryttarna identifierar tillsammans med resursteamet och mentorerna. Vad man väljer att fylla tiden mellan träffarna med, är helt enkelt upp till var och en. Individuella behov och eget ansvar är satsningens melodi.
–  Vi kan hjälpa er och supportera er, men det är ni som äger er satsning. Det är upp till er vad ni gör av de verktyg som ni får med er under året, förtydligade Anna-Clara Pettersson, som jobbar med att koordinera satsningen.

Om första dagen på Hästsportens Hus handlade om att börja inventera ryttarnas sportsatsningar, handlade dag två på Bosön om att bli mer medvetna om den egna kroppen. Mat med Emma Lindblom, fysträning med Moa Grödinger och rörelseanalys med Bosöns sjukgymnaster Linda och Tina.

– Min vänstersida är mycket svagare än min högersida, så att börja träna för att bli mer liksidig vill jag prioritera och komma igång med redan i höst, konstaterade Sissela Smith.
Även dressyrryttarna tillika de färska EM-bronsmedaljörerna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd, har siktet inställt på att ta hjälp med fysträningen.
– Jag behöver hitta någon som hjälper mig att träna rätt, och dessutom har jag svårt att motivera mig att gå ut och springa, så det är också något jag behöver få hjälp att komma igång med, menar Josefin.

Nästa träff för ryttarna i ATG Hopp & Talang 2017/2018 blir i mitten av oktober.

Start typing and press Enter to search