Hästar i min sportsatsning:  Head over Hills (född 2008), han går stabilt 1.50 och har startat 1.60, Balisco Line (2010), vann sjuårsfinalen i Falsterbo, Bailacolle Z (2010), Ca Cozé, Herta Beata, Sabaton och sedan finns ett gäng fina unghästar i stallet. Jag har även Just Joy, Chardonnay och Mirca Innova F som går lite lägre klasser, men som jag tror kan ta ett kliv upp.

Om Matilda: Driver eget företag hemma på familjegården strax utanför Norrköping, där jag tar emot hästar för in- och tillridning, även försäljning. Min vardag är mestadels bara häst morgon till kväll. Genom min ponnytid och stor del av storhäst har min mamma tränat och stöttat mig i ur och skur. Numera tränar jag för Daniel Svensson, och är jätte nöjd med det mentorskapet  och träningarna jag får från honom. Genom ATG Hopp och Talang hoppas jag få möjligheten att utvecklas mer, inte bara få hjälp med hästarna utan även allt det som erbjuds runt om kring. Mental träning, kost och mediaträning känner jag är några av mina svaga punkter.

Sponsor: Profilryttare för Runsten Equestrian.

Blogginlägg om Matilda

0

Vänner och kunskap i bagaget

Att ha högsta kvalitet i alla detaljer. Bästa möjliga hästmaterial, rätt person på rätt plats och tydliga ansvarsområden. Det var några av medskicken som ATG Hopp & Talang-ryttarna fick med sig vid den sista av sina fyra träffar.

De avslutande dagarna i den här omgången av utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang inleddes med ett uppskattat besök hos en av landets mest framgångsrika travtränare, Svante Båth. På gården i Knivsta fick ryttarna bekanta sig med hur man tränar travhäst plus uppleva känslan att sitta bakom en travare i träningstempo under ledning av Båths försteman Viktor Lyck.

– Jag var rätt pirrig innan, men det var bara otroligt roligt och riktigt häftigt att få köra snabbt på rakbanan, säger dressyrryttaren Johan Wessner som hade premiär i sulkyn. 

Nya delar adderar mervärden
Upplägget i ATG Hopp & Talang har mejslats fram under de fyra år som utvecklingsprogrammet har möjliggjorts inom ramen för Svenska Ridsportförbundets satsningar på området ryttarutveckling. Varje år adderas och vässas innehållet. Nytt för den här omgången är bland annat den personlighetsanalys som deltagarna fick göra i början av programmet med fokus på olika personlighetstyper och ledarskap. Att ha en god självkännedom är många gånger en bra början om man vill bygga ett framgångsrikt team omkring sig, det är till stor del vad ATG Hopp & Talang handlar om. Att inspirera ryttarna att se över och vässa sina sportsatsningar och forma ett framgångsrikt och hållbart management med sig själva i huvudrollen. En annan ingrediens i upplägget är mentorskapet med Jens Fredricson som stöttar hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst dressyrryttarna och från och med det här året har Göran ”Yogi” Breisner tagit sig an våra fälttävlansryttarna.

–  Stödet från Yogi har gett väldigt mycket och det är något som både jag och Ebba har uppskattat under tiden med ATG Hopp & Talang. För egen del åkte jag även över till Yogi ett par veckor i våras för att träna och tävla, vilket var väldigt värdefullt, berättar Hanna Berg. Hanna som strålande nog är förste reserv till VM i Tryon.

Ett år går fort
Det är inte bara kunskapskontot som fylls på under tiden med utvecklingsprogrammet, det knyts även såväl nya kontakter som starka vänskapsband mellan ryttarna.  

– Även om det är slut på satsningen, känns det inte som att det är punkt… Under det här året har man fått nya vänner och ett nätverk som jag hoppas och tror att jag kommer ha kvar hela livet, säger Josefin Gyllenswärd.

Sissela Smith instämmer.
– Det har varit ett jättebra år med mycket bra input och inspiration, men det allra bästa jag tar med mig är ändå vännerna jag fått, avslutar hon.

I oktober är det dags för sex nya ryttare: Jonna Britse, Pontus Hugosson, Jennie Juhlin, Mikaela Gustaphson, Denise Ljungkvist och Nina Rademaekers, att ha sin första träff. Fram till dess fortsätter vi att följa Hanna, Ebba, Johan, Josefin, Sissela och Matilda på Instagram: @atg_hoppochtalang

0

Matilda fick biljett till Göteborg!

Matilda Pettersson och hästen Head over Hills. Fotograf: Haide Westring

PRESSMEDDELANDE. I helgen vann hon Grand Prix-hoppningen i Borås. Nu får Matilda Pettersson en biljett till de internationella klasserna under Gothenburg Horse Show. Även Jens Wickström och Viktor Melin får åka till Göteborg.

– Fantastiskt roligt att se Matildas seger i helgen. Hon visar att hon är att räkna med i omhoppningar och det visar också att vi har en stark bredd som inte ber om ursäkt för sig, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Såväl Pettersson som Wickström och Melin finns med i hoppningens Obs-trupp under landslaget. Matilda Pettersson ingår också i ATG Hopp & Talang, en av Svenska Ridsportförbundets talangsatsningar.
– De har alla visat fina resultat och det är jättekul att kunna ge dem chansen att starta i Scandinavium, säger Ankarcrona.

Den svenska hopptruppen till de femstjärniga tävlingarna under Gothenburg Horse Show är nu komplett. Sedan tidigare är följande ryttare klara för start: Irma Karlsson, Evelina Tovek, Rolf-Göran Bengtsson, Stephanie Holmén, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann.

FAKTA

Matilda Pettersson
Född: 1990
Klubb: Föreningen Runsten Equestrians
Hemort: Norrköping

Jens Wickström
Född: 1983
Klubb: Jönköpings Fältrittklubb
Hemort: Nässjö

Viktor Melin
Född: 1992
Klubb: Åby RidklubbHemort: Norrköping

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och är ett evenemang som återkommer årligen. Sedan starten våren 1977 har över 3 miljoner hästälskare besökt evenemanget. Det är ett samarrangemang mellan Got Event och Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Internationella Ridsportförbundet, FEI.

2018 års tävlingar genomförs mellan den 20-25 februari.

0

Matildas drömhelg i Borås!

Under helgen i Borås vimlade det av forna ATG Hopp & Talanger i startlistorna – men det var Matilda Pettersson, av våra två nuvarande ryttare, som verkligen klev fram och tog plats i rampljuset. Högst upp på pallen i inte mindre än två klasser under helgen, varav hon rankar pangsegern i Gina Tricot Grand Prix som sin hitintills största i karriären.

Första segern för Matilda kom i Ladies Trophy under lördagen, då tillsammans med Cybelle. Idag hoppade hon hem helgens huvudklass, Gina Tricot Grand Prix. Att det därtill följde ytterligare tre skickliga, kvinnliga ryttare efter henne i resultatlistan är inget annat än grymt imponerande – och hoppfullt för framtiden. Matilda är en naturligt snabb ryttare. Allt som oftast snabbast av alla. Och hennes väg upp i klasserna har också gått snabbt. Som en av Runsten Equestrians profilryttare har hon bland annat fått förtroendet att rida Head over Hills. Under tre år har hon lotsat den store, välhoppande valacken upp i svår klass och tillsammans med honom red Matilda en omhoppning som tog andan ur de flesta av oss som såg den.

– Jag litade på min häst helt och fullt mot sista hindret, berättade Matilda för Svenska Ridsportförbundet.

Matildas fantastiska inställning och målmedvetenhet vägde tungt när hon i fjol blev uttagen som en av sex ryttare i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. En chans hon sett till att ta vara på. Under det här året har Matilda fortsatt att utvecklas på ett enastående sätt.
– Genom ATG Hopp och Talang får jag hjälp att utvecklas i många av delarna runt omkring själva ridningen som mental träning, fysträning, kost och mediaträning, berättar Matilda.

Nu väntar tävling i Norge, sedan blir det åtminstone två unghästar till Scandinavium. Frågan är om det även blir någon av de äldre hästarna som får följa med. Det återstår att se. Ingen dröm är för stor 🙂

Värt att notera från Borås i ATG Hopp & Talang-väg:
– Sissela Smith hade en bra helg med Charmonix CC och Dior CC. Med Charmonix blev hon sexa i Guldfinalen. Dior hoppade felfritt alla rundor, och blev bland annat fyra i Ladies Trophy. Nu åker Sissela vidare mot Sunshine Tour i Spanien.
– Filip Ågren, första generationen ATG Hopp & Talang-ryttare, kvalificerade sig till Lövsta Future Challenge U25-klass i Scandinavium.

0

Fullspäckad träff för ATG Hopp & Talangerna

Andra träffen för ryttarna i ATG Hopp & Talang bestod av två sedvanligt intensiva dagar. Den här gången var det juridik och avtalssnack, tips för hur man tränar hästen hållbart och mediaträning dag ett. Dag två bjöd på hovslagarföreläsning, fystester och praktiska övningar i posturologi.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar om att ge ett antal talangfulla ryttare verktyg, kunskap och inspiration som ger dem bästa tänkbara förutsättningar att uppnå sina drömmars mål.

– Vi hoppas och tror att de här ryttarna kommer vara kvar länge i sporten, och syftet med utvecklingsprogrammen är att ge dem en skjuts i rätt riktning i deras satsningar, säger Daniel Bergqvist som är ansvarig för ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att under ett sådant här år väcks många tankar som kan initiera en hel del förändringar i ryttarnas upplägg och satsningar, och i samband med det kan resultaten tendera att försämras något. Med det i åtanke ligger de första träffarna under hösten, för att ge ryttarna möjlighet att börja skruva på sina upplägg under den lugnare vinterperioden.
– Sedan första träffen har jag egentligen inte haft så mycket tid att jobba med de delar vi fick med oss där och då, men nu ser jag fram emot att börja nyttja mina medel och göra vissa förändringar, säger fälttävlansryttaren Hanna Berg som kom direkt från prispallen i Polen till träffen på Solvalla.

Hela världen gungar
En av experterna som brukar ge ryttarna en hel del aha-upplevelser, är den norska veterinären Maria Therese Engell som har doktorerat i hur ryttarens sits och balans påverkar hästens rörelsemönster. Maria Therese föreläser i utvecklingsprogrammen på såväl nivå 3 som nivå 4 kring posturologi (kroppskontroll), biomekanik, motorisk kontroll och motorisk inlärning. Ryttarna i ATG Hopp & Talang får dessutom göra en hel del praktiska övningar på en balansmatta som sätter hela världen i gungning. Åtminstone kan det kännas så till en början.
– Jag har ganska lätt för att sitta kvar på hästar som far runt en hel del, men jag insåg efter att ha stått och blundat på balansmattan att jag behöver jobba en del med min egen balans, konstaterade Sissela Smith efter att ha drillats av Maria Therese i konsten att stå i balans på mattan. Vilket helt klart är lättare sagt än gjort.

Utöver årets gäng var ATGs två parastipendiater, Anita Johnsson och Carolin Rutberg, på plats och tog del av vissa föreläsningar, och både Erika Andersson och Christoffer Forsberg från föregående år tog sig till Solvalla för att lyssna på Maria Therese Engells föreläsning och guidas genom hennes praktiska övningar på balansmattan.
– Jag har ju haft förmånen att vara i Norge hos Maria Therese och även varit med när hon varit i Sverige vid ett tillfälle, och jag har fått otroligt bra hjälp som jag sakta med säkert börjar kunna se effekten av även när jag rider, berättar Erika. Det är fortfarande en utmaning att få till det i de lite svårare rörelserna, men det kommer.

Nu kommer ryttarna att få åka hem och smälta alla intryck och idéer för att tillsammans med sina mentorer börjar kika på hur de ska gå vidare och vad de ska jobba specifikt med under vintern. Till Ryttargalan samlas de igen, sedan siktar vi på att få till en tredje träff i början av nästa år.

0

Mentorernas medskick

I samband med första träffen gav Jens Fredricson och Göran ”Yogi” Breisner de sex färska ATG Hopp & Talangerna ett par medskick. Klokheter väl värda att sprida vidare 🙂

  1. Utbildning handlar om repetition. Många repetitioner. Och det handlar om att träna på rätt saker. Identifiera vad du behöver träna på för att kunna få lite bättre poäng, rida lite snabbare, lite mer felfritt och börja sedan att träna smart och fokuserat. Sätt upp ett system där du kan göra dig själv bättre.
  2. En nyckelfaktor för att lyckas är att du mår bra. Att du äter, sover, tränar och inte har en massa konflikter runt omkring dig. Backa inte undan för känslorna utan lägg korten på bordet. Det lönar sig i längden.
  3. En vana sitter hårt, när en vana väl satt sig är den svår att bryta. Det är en anledning till varför tränare behövs – för att hjälpa dig att inte fastna i dåliga vanor, och hjälpa till att eventuellt bryta dina ovanor. För att över huvud taget kunna göra en förändring, behöver du börja med att identifiera vilka ovanor du har.
  4. Du är ditt eget skyltfönster, så fundera på hur du möter omvärlden. Du väljer själv hur du uppför dig och hur du agerar i olika situationer. Le och se glad ut, även i de fall där du är missnöjd. Underskatta inte hur mycket ditt sätt att agera, påverkar ditt varumärke.
0

Nya ansikten i ATG Hopp & Talang

Den här veckan har sex satsande, ambitiösa ryttare tagit klivet in i en purfärsk omgång av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Två intensiva dagar med fokus på deltagarnas sportsatsningar, möte med mentorer och lite bättre koll på läget när det gäller både kropp och knopp, har stått på schemat.

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang handlar mycket om att deltagarna ska få möjlighet att lyfta sina sportsatsningar genom ökad medvetenhet om de delar och detaljer som bör utvecklas för att komma ett steg närmare drömmen om mästerskap och medaljer. Under året är det främst fokus på de avsuttna områdena som ryms i en satsning, och ryttarna erbjuds stöd av flera experter inom olika relevanta delar och områden. När det gäller själva upplägget kring tränings- och tävlingsplanering, är det främst programmets tre mentorer som spelar roll.

Hoppryttarna Sissela Smith och Matilda Pettersson har Jens Fredricson som resurs, dressyrryttarna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd guidas av Louise ”Lussan” Nathhorst och fälttävlansryttarna Ebba Adnervik och Hanna Berg får stöd av Göran ”Yogi” Breisner, ny för året i rollen som mentor i ATG Hopp & Talang.
– Under det här året kommer jag att jobba för att mina två ryttare lämnar programmet med en verktygslåda fylld av verktyg, svarar Yogi på frågan vad han har för målsättning med sitt engagemang i satsningen.

Under första dagen fick ryttarna möjlighet att sitta ner med sina mentorer i enskilda samtal, dessutom hade Jens en dragning för hela gruppen där han tryckte på hur viktigt det är att använda sin plats i satsningen smart.
– Ni är inte här för att visa upp hur duktiga ni är, ni blir vare sig betygssatta eller uttagna, utan det här året handlar uteslutande om er egen utveckling. Våga lyfta fram era svagheter och jobba med dem. Använd den här möjligheten. Använd oss.

Deltagarna i ATG Hopp & Talang får kunskap och inspiration i samband med de fyra avsuttna träffarna, men i övrigt styrs upplägget helt utifrån de behov som ryttarna identifierar tillsammans med resursteamet och mentorerna. Vad man väljer att fylla tiden mellan träffarna med, är helt enkelt upp till var och en. Individuella behov och eget ansvar är satsningens melodi.
–  Vi kan hjälpa er och supportera er, men det är ni som äger er satsning. Det är upp till er vad ni gör av de verktyg som ni får med er under året, förtydligade Anna-Clara Pettersson, som jobbar med att koordinera satsningen.

Om första dagen på Hästsportens Hus handlade om att börja inventera ryttarnas sportsatsningar, handlade dag två på Bosön om att bli mer medvetna om den egna kroppen. Mat med Emma Lindblom, fysträning med Moa Grödinger och rörelseanalys med Bosöns sjukgymnaster Linda och Tina.

– Min vänstersida är mycket svagare än min högersida, så att börja träna för att bli mer liksidig vill jag prioritera och komma igång med redan i höst, konstaterade Sissela Smith.
Även dressyrryttarna tillika de färska EM-bronsmedaljörerna Johan Wessner och Josefin Gyllenswärd, har siktet inställt på att ta hjälp med fysträningen.
– Jag behöver hitta någon som hjälper mig att träna rätt, och dessutom har jag svårt att motivera mig att gå ut och springa, så det är också något jag behöver få hjälp att komma igång med, menar Josefin.

Nästa träff för ryttarna i ATG Hopp & Talang 2017/2018 blir i mitten av oktober.

Start typing and press Enter to search